A tűz miatt evakuált nyaralók hamarosan visszatérhetnek rodoszi szálláshelyükre

Sikerült megfékezniük a tűzoltóknak a görögországi Rodosz szigetén pusztító lángokat – közölték szombaton a görög hatóságok. A szigeten ötödik napja égnek a fenyőerdők – a tüzek miatt pénteken három szállodából evakuálták a turistákat.

“Ma először mondhatjuk azt, hogy jobb a helyzet” – mondta az oltás ötödik napján Fotisz Hatzidiakosz, a sziget egyik elöljárója, kiemelve, hogy nagyobb tüzekből egyet sikerült eloltani, további kettőt pedig megfékezni. Az erdőtüzek visszaszorításán több mint 500 tűzoltó és 100 katona dolgozik, akik munkáját görög, olasz, francia és ciprusi repülőgépek és helikopterek segítik.

A tüzek a feltételezések szerint már eddig is több mint 5000 hektárnyi erdőt és bozótot pusztítottak el a zöld szigeten, ami Görögország egyik legkedveltebb turistacélpontjának számít. A tűzoltók szerint a lángok továbbra sem fenyegetnek lakott területeket, ám a tűz pénteken elérte Laerma falu külső területeit, ahol két ház porrá égett.

A térségből – elsősorban a terjedő füst miatt – pénteken evakuálták a nyaralókat három hotelből. A több mint 2000 turistát közeli falvakban szállásolták el, és a hatóságok szerint amint eloszlik a térségben a füst, visszatérhetnek eredeti szálláshelyükre.

Az erdőtűz okozásával egy 61 éves férfit vádolnak a hatóságok, akinek gondatlansága hozzájárult az Agiosz Iszidorosz falunál fellobbant lángokhoz. A férfit pénteken négyéves börtönbüntetésre és 15 ezer eurós (3,5 millió forint) pénzbírságra ítélték.

Az erdő- és bozóttüzek minden nyáron komoly problémát jelentenek Görögországban. 2007 augusztusában 77 ember vesztette életét a Peloponnészosz-félszigeten és Evia szigetén pusztító tüzekben, amelyek mintegy 270 ezer hektáron égették fel az erdőket és termőföldeket. A tűzoltók szerint a kevés eső és a magas hőmérséklet miatt idén is nagy a kockázata annak, hogy további tüzek lobbanjanak fel.