A túszdráma túlélői Putyint vádolják

Körülbelül 300 ember emlékezett meg szerdán Moszkvában a Dubrovka színházban három éve tötént túszdráma áldozatairól, A túlélők követelték, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő vállalja a felelősséget a 130 túsz haláláért.

Három éve a moszkvai Dubrovka színházban csecsen terroristák túszul ejtettek 800 nézőt. A színházat megrohamozták a terroristelhárító erők, megölték mind a 41 terroristát, de eközben 130 túsz is meghalt. Ám többségükkel nem a terroristák végeztek, hanem az a gáz, amelyet a kommandósok a terroristák ellen vetettek be.

Egy civil szervezet a túlélők nevében sürgette, hogy Putyin elnök engedélyezzen független nemzetközi nyomozást a túszdráma ügyében.”Három éve próbálunk választ kapni arra a kérdésre, hogy ki adott utasítást ennek a gáznak élő embereken való kipróbálására” – áll a a civil szervezet levelében, amely azzal vádolja Putyint, hogy “a terroristákkal együtt ártatlanokat is megöletett”.

Az évfordulón a színház épületénél a hozzátartozók és a túlélők virágot helyeztek az áldozatok emlékművéhez, és 130 fehér galambot eresztettek fel a sűrű hóesésben.