A turizmus a kitörési pont Varbónak

Akt.:
A turizmus a kitörési pont Varbónak
A turizmus a kitörési pont Varbónak
Varbó – Lassú ütemben, de középtávon is fenntartható ágazattá válhat a pitypalatty-völgyi községben.

Varbó önkormányzata tavaly szeptemberben pályázatot nyújtott be a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához elnyerhető támogatások jogcím keretében turisztikai célú tanulmány készítésére. A kérelmet a közreműködő Bükk Térségi Leader Egyesület 2013. decemberében pozitív támogatói döntésben részesítette. Az elnyert támogatás összege 800 ezer forint, 80 %-os támogatási intenzitás mellett. A tanulmány elkészítésével a varbói önkormányzat a turisztikai szakterületen és tanulmányok készítésében is jelentős referenciákkal rendelkező Borsod-Tender Tanácsadó, Tervező és Szolgáltató Kft-ét bízta meg. Június 10-én Varbón az ifjúsági szálláshelyen, nyilvános fórumon a kft. képviseletében Somogyi Bence ismertette a tanulmányt, annak eredményeit az érintett szereplők – lakosság, civil szervezetek, turisztikai vállalkozások, szomszéd települések – számára.

Reális lehetőség

A Varbó turizmusának középtávú fejlesztési lehetőségei című tanulmány szakirodalmi áttekintésre, elemzésre alapozva tudományosan megalapozott kutatási módszerekkel vizsgálja Varbó turizmusának jelenlegi helyzetét, valamint a tovább fejlesztés lehetőségeit. Sarkalatos kérdés, hogy a turizmus „kitörési pont” lehet-e Varbó számára. A széles körű helyzetelemzés végkövetkeztetése: a turizmus fejlesztése mindenképpen reális lehetőség Varbó számára. Lassú ütemben, de középtávon is fenntartható ágazattá válhat a községben. A tanulmány kijelölte a középtávú fejlesztés irányvonalait, hangsúlyozta az intenzív marketing tevékenység fontosságát.

Üveges Géza, Varbó polgármestere arról beszélt, hogy a Varbói-tó horgászparadicsommá válhat, ennek érdekében megszerezzük a tó tulajdonjogát. A vagyonbecslő már ki is jött. A kalandpark mögötti tisztáson a közeljövőben több parkolót alakítunk ki, valamint kempingező, sátrazó lehetőségeket. A konyhánkat is kiszerveztük kft-vé, a kedvező változásokat elősegítő folyamatok élére állt önkormányzatunk – hangoztatta Üveges Géza.

Címkék: ,