A turistákat Zemplénbe vonzani, és minél tovább ott is tartani a cél

Akt.:
A Mádi Furmint Ünnepen
A Mádi Furmint Ünnepen
Tokaj – Hatalmas turisztikai fejlesztések Tokaj-Hegyalján.

A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék komplex fejlesztését célul kitűző projekt a világörökségi helyszínek infrastruktúrájának fejlesztését, kulturális, vallási, művészeti rendezvények létrejöttét tette lehetővé. A pályázatot összesen 2,3 milliárd forint fejlesztési beruházás keretében valósította meg a borvidék 27 települése.

A fejlesztések megvalósulásával a tokaj-hegyaljai térség egyre inkább turisztikai célponttá válik, hisz az infrastrukturális fejlesztések, az új látványosságok és új programok várhatóan tömegeket vonzanak majd. Hangsúlyozták a térségi együttműködés előnyeit és fontosságát a tervezéstől a megvalósításig. Annak érdekében, hogy Magyarország leghíresebb borvidéke valamennyi benne rejlő lehetőséget saját javára tudja fordítani, továbbra is elengedhetetlen a komplex fejlesztésben gondolkodás.

Fürdőkert

Bekecsen egy turisztikai fejlesztés valósul meg a fürdőkerttől a Nagy-hegyi tanös­vényig.

A tanösvény kialakításának célja a Hegyalján egyedülállónak nevezhető táji értékek bemutatása, köztük a hely lábánál eredő forrás, melyet történeti források gyógyvízként aposztrofálták, így helytörténeti jelentősége kiemelkedő.

A golopi önkormányzat az új Vay-kastély funkcionális és belső fejlesztésével az épület nyílászáróinak cseréjét, illetve részleges belső felújítását valósította meg. Az épületben kifejezetten turisztikai célból az Ősi Magyar Címertár és Zászlókiállítás működik. Az Ősi Magyar Címereinkért Alapítványt 1998-ban alapította Szabadiné Sinkó Ilona, aki az ősi magyar címereket, köztük ősi családok, nemzetségek, vármegyék régi és mai magyar városok, valamint nemesi és királyi családok címereit kutatta és a heraldikai tudomány teljes alaposságával készítette el.

Kőkönyvtár

Legyesbényén a településre látogatók a fejlesztési forrásnak köszönhetően egy újabb figyelemre méltó hellyel ismerkedhetnek meg, a „Nemzeti Kőkönyvtár”-ral, ahol két álló kőkönyv mutatja be a Himnusz és a Szózat szövegét. A beruházás másik része a szabadtéri kőkönyvtár, ahol 18 fekvő könyvön kerül bemutatásra számos külföldi és magyar költő verse, melyek elsősorban Hegyaljához, a borvidékhez, a táj szépségeihez kapcsolódnak.

Mádon a Furmint Ünnep infrastrukturális hátterének megteremtését tűzték ki célul. A legújabb, a „Mazsolák a mazsolával” programban a borvidék, a szőlőtermesztés és a vidéki élet bemutatása a cél a felnövekvő generáció számára. A program keretén belül, helyi alapanyagok felhasználásával süthetnek-főzhetnek a gyerekek, valamint a vidék, a táj, a dűlők és szőlőtermelési munka fázisait a település határában ismerhetik meg, ahova a szolgáltatóházból elektromos járművel juthatnak el a programban résztvevő kis „mazsolák”.

Mezőzombor látnivalói között kiemelhető az az Alkotóház, melyben fő helyet foglal el az alkotó- és kiállítótér, ahol az itt készült alkotások kerülnek kiállításra. Az épületben lehetőség nyílik interaktív foglalkoztató eszközök (szövőszék, korongozó, rajzbakok stb.) megtekintésére és használatára is, ezáltal az ideérkező látogató megismerheti a település és a vidék kultúráját, szokásait is.

Időutazás

Monok legismertebb szülötte Kossuth Lajos. Ha történelmi időutazásra indulunk, érdemes elkezdeni utunkat Kossuth Lajos szülőházánál, majd folytatni azt a római katolikus templomig. A templomban őrzik Szent Orbán ereklyéjét, melyet XIV. Kelemen pápa ajándékozott gróf Andrássy Istvánnak. Európa szinte minden táján ismerik és tisztelik Szent Orbánt. Számos borvidéken, főként Franciaországban, és Németországban a legfontosabb borvidéki szentként tartják számon. Hazánkban is nagy tiszteletnek örvend, mint a szőlőt védő szent.

Rátka Tokaj-Hegyalja egyik sváb hagyományokkal rendelkező települése, 970 lakost számlál. A pályázati forrásnak köszönhetően felújították a Sváb Kultúra és Hagyományok Házát, ahol kialakításra került egy állandó kiállítás, mely bemutatja a sváb múltról, történelemről, hagyományokról megmaradt tárgyi emlékeket (interaktív felület, tábla, kisfilmek, ruhák, képek, eszközök, gépek, ételek receptjei). Minden évben két nagy fesztivált rendeznek a településen: a sváb Töltött Káposzta Fesztivált minden év májusában, és a Német Nemzetiségi Fesztivált minden év szeptemberében.

Szerencsen megtörtént a helyi ipartörténeti múzeum, kerékpáros turisztikai szolgáltatások kialakítása. Az épületben interaktív, a látogatók bevonásával történő csokoládékészítés bemutatására is lehetőség van, valamint egy csokoládépanoptikum is kialakításra került. A felújított épületben kerékpárkölcsönzésre is lehetőség van, így a látogatók két keréken is bebarangolhatják a várost és környékét.

Tállyán érdemes felkeresni a szépen felújított, a Rákócziak örökségeként megmaradt kúria épületét, amely a Művészetek és Mesterségek Háza keretében a Közép-európai Művésztelep és Szabad­iskola állandó kiállításának és rendezvényeinek ad otthont. Az épület helyiségeiben idegenforgalmi és művészeti célú eseményeknek (művészeti fellépések, kisebb rendezvények, előadói estek), állandó és időszaki kiállításoknak a korabeli hangulatot árasztó kúria biztosítja a helyszínt.

ÉM


Az érintettek

Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva és Vámosújfalu.
hirdetés


hirdet�s