A turisták kedvelik a várakat és a fürdőket

Az elnökségi ülésen négy mestervizsga bizottsági elnök vette át megbízólevelét Bihall Tamástól (jobbra)
Az elnökségi ülésen négy mestervizsga bizottsági elnök vette át megbízólevelét Bihall Tamástól (jobbra) - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Elnökségi ülést tartott hétfőn a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Ekkor adták át a mestervizsga bizottsági elnökök megbízólevelét, Bihall Tamás kamarai elnök tájékoztatást adott az elmúlt időszak főbb eseményeiről, a tanácskozás fő témája azonban az idei turisztikai szezon indítása, a megye idegenforgalmi helyzete volt. Ez utóbbiról Bágyi Péter, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége északi régióvezető-helyettese beszélt. Kiemelte: egyre több belföldi és külföldi vendég látogat el régiónkba, megyénkbe. Közkedvelt turisztikai célpontok az UNESCO világörökség listáján szereplő Aggteleki-karszt és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék.

A jó borok

Nagy vonzerőt jelentenek váraink, főleg azok, amelyek az utóbbi években jelentős rekonstrukción estek át (diósgyőri, sárospataki, füzéri), a gyógy- és egészségturizmus területén pedig továbbra is a miskolctapolcai barlangfürdő, a mezőkövesdi Zsóry fürdő vezet. A tokaj-hegyaljai borászat hatalmas fejlődésen esett át az utóbbi években, néhány éttermünk pedig az ország legjobbjai között van.

A problémákról szólva Bágyi Péter rámutatott: a SZÉP-kártyák felhasználása közel egymilliárd forintot tett ki megyénkben az előző évben, ezért aggodalomra ad okot a cafeteria-rendszer átalakításának gondolata. A pihenőkártya megszüntetése esetén ezen árbevétel szinte biztosan eltűnik megyénk szálloda- és vendéglátóiparából, amely nehéz helyzetbe sodorhatja a turisztikai szektort.

ÉM-HE