A tudás hónapja Diósgyőr várában

A tudás hónapja Diósgyőr várában
Miskolc – A Diósgyőri vár novemberben új, időszaki kiállítással várja a látogatókat, amelyen nem csupán a szemlélődés kap szerepet: az érdeklődőket beavatják a „fehér titokba”, saját könyvoldalt nyomtathatnak a korhű nyomdagépen és megtudhatják, milyen egy reneszánsz orvosi könyv.

A kiállítás november végéig várbelépővel látogatható, és péntektől vasárnapig egész hónapban interaktív foglalkozások teszik izgalmassá a várlátogatást.

kiallitas-04-aj

Az interaktív nyomdatörténeti foglalkozások novemberben minden pénteken, szombaton, és vasárnap zajlanak a Diósgyőri vár Tudás szobájában. A foglalkozásokat Daruka Mihály vezeti, aki a Vizsolyi Biblia korhű újranyomtatását is jegyzi. A nyomdagép mellett egy különleges reneszánsz kiállítás is várja az érdeklődőket, mely a hónap minden napján látogatható. A reneszánsz világa, a világ reneszánsza című kiállítás igazi ritkaságokat mutat be Mecser Norbert magángyűjteményéből. Látható Antonio Bonfini Rerum Ungaricarum Decades című művének első kiadása, melyben Mátyás király udvari krónikása a magyarok történetét foglalja össze és Buda városának első ismert ábrázolása egy eredeti Schedel kódex lapjain. Az érdeklődők beleolvashatnak egy ritka reneszánsz orvosi könyvbe, de Mátyás aranyforintjait és Nagy Lajos király dénárjait is megnézhetik.

ÉM
hirdetés
hirdet�s