A tripoli külügy bekérette a líbiai magyar nagykövetet

Bekérette Líbia külügyminisztériumának főtitkára a tripoli magyar nagykövetet, mert az észak afrikai ország elégedetlen az európai diplomácia Líbiával kapcsolatos véleményével.
A Le Monde francia napilap szerint az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Magyarország tripoli nagykövetét, Marton Bélát elsősorban az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének nyilatkozata miatt rendelték be. Catherine Ashton szóvivője útján szerdán arra szólította fel Líbiát, hogy mondjon le az erőszakról a kormányellenes tüntetések résztvevőivel szemben és tisztelje a véleménynyilvánítás szabadságát. Ashton azt is üzente, hogy figyelni fogja a líbiai eseményeket.

Bár a főképviselő megfogalmazását a Le Monde óvatosnak nevezi, a tripoli külügyminisztérium főtitkára szerint annak megismétlődése esetén Líbia felfüggeszti az együttműködést az Európai Unióval az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. A francia lap kiemeli, hogy sok menekült a líbiai partokról vágna neki a Földközi-tengernek, innen próbál eljutni Európába. Az EU korábban szerepet szánt az észak-afrikai ország 1969 óta hatalmon lévő vezetőjének, Moamer Kadhafinak a terrorizmus elleni harcban is. Az unió külügyminiszterei a jövő héten tárgyalnak az észak-afrikai és közel keleti helyzetről és annak következményeiről.Sporthírek