Helyi közélet

2011.08.09. 10:14

Éberség szolgálaton kívül is - húsz napi elzárás terménylopásért Borsodban!

Edelény - Szolgálaton kívüli rendőr fogta el azt az edelényi tolvajt, aki gyermek- és fiatalkorú személyeknek rossz példát mutatva különféle zöldségeket lopott a borsodi kisváros határában.

Edelény - Szolgálaton kívüli rendőr fogta el azt az edelényi tolvajt, aki gyermek- és fiatalkorú személyeknek rossz példát mutatva különféle zöldségeket lopott a borsodi kisváros határában.

Augusztus elsején koraeste az Edelényi Rendőrkapitányság szolgálaton kívüli nyomozója vacsorát vitt ki a város határában kukoricaőrzést végző apósának. Megérkezését követően közösen észlelték, hogy tőlük mintegy száz méterre az úton 8 fő – kisebb nagyobb személyek - közelednek gyalogosan a település felé, egyikük hátán egy világos színű zsák volt, szemmel láthatóan megpakolva.

Mivel a társaság tagjait nem ismerték fel, ezért a nyomozó gépkocsijával feléjük indult. A zsákot cipelő férfi a gépkocsi közeledtére azt eldobta, majd az ismeretlenek mindannyian elszaladtak. Az odaérkező nyomozó a zsákban különféle zöldségféléket talált, ekkor már alapos volt a gyanú, hogy azok lopásból származnak.

A rövid várakozást követően a csoport tagjai visszamerészkedtek az útra. Ekkorra a rendőr már bejelentést tett a rendőrkapitányság ügyeletére, majd a járőrök kiérkezéséig feltartóztatta a 8 fős társaságot, akik közül 4 gyermekkorú, 3 fiatalkorú és egy felnőtt korú személy volt.

A fiatalkorú és gyermekkorú személyek egybehangzóan elmondták, hogy ők közösen indultak gombát szedni és csak hazafelé találkoztak a zsákot cipelő, majd eldobó K.Á. (21) edelényi lakossal.

Mint utóbb kiderült a zöldségeket a férfi bekerítetlen területről tulajdonította el, a rendőrök előállították, majd őrizetbe vették az elkövetőt, aki még a helyszínen beismerte a lopás elkövetését. Az ellopott zöldségfélék értéke nem haladta meg a 20.000,- Ft-ot.

Az eljárás során a sértett kiléte megállapítást nyert, részére a lefoglalt mintegy hatezer forint értéket képviselő termények – 20 kg sárgarépa, 2 kg petrezselyem, 3 db sütőtök, 1 db főzőtök, 3 kg uborka, 5 kg zsenge bab - visszaadásra kerültek, így a lopással okozott kár megtérült.

A szabálysértési őrizetbe vett, majd gyorsított eljárásban bíróság elé állított tolvajt, augusztus 3-án a Kazincbarcikai Városi Bíróság jogerősen 20 napi elzárással sújtotta.

Információs háttér

A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi LXXXVI. törvény szigorító rendelkezései értelmében 2010. augusztus 19-től a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői – legyenek azok fiatal vagy felnőtt korúak - elzárással is sújthatóak.

A rendőrség többek között ezen ügyekben is a tényállás felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, valamint a bizonyítási eszközök felkutatása és biztosítása érdekében úgynevezett „bírósági eljárást előkészítő eljárást” folytat le. Ennek során – tettenérés esetén - az elkövetőt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti.

Az egyes elzárással is sújtható szabálysértések idei évi megoszlását tekintve Borsod-Abaúj-Zemplénben - a 2011. január 01. – 2011. augusztus 07. közötti időszakban - a megye tíz rendőrkapitánysága 1.232 szabálysértési őrizetbe vett személlyel szemben élt az un. gyorsított bíróság elé állítás lehetőségével.

Ebből többek között:

  • 813 tulajdon elleni szabálysértés (66 %),
  • 199 garázdaság (16 %),
  • 68 tiltott kéjelgés ( 6 %),
  • 59 rendzavarás ( 5 %),
  • 49 a távoltartás szabályainak megszegése ( 4 %),
  • 37 járművezetés az eltiltás tartama alatt ( 3 %),
  • szabálysértés miatt történt.

    A bíróságok által alkalmazott szankciókat tekintve a megyében lefolytatott gyorsított eljárások során:

  • az elzárás-büntetések átlagos tartama 7 nap volt, míg
  • a kiszabott pénzbírságok átlaga 18.570 Ft.
  • - Az Edelényi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában