A Toyota lett a világ legnagyobb autógyártója

A Toyota átvette a vezető helyet az amerikai General Motorstól (GM), jelentette be a japán cég kedden. A Toyota 2007 első negyedévében kilencvenezerrel több autót tudott értékesíteni, mint amerikai riválisa. Most először fordult elő, hogy az amerikai cég visszaszorult a japánok mögé.

A Toyota adatai szerint az első negyedévben 2,35 millió járművet adott el, míg a GM “mindössze” 2,26 millió eladott autóval és kisteherautóval büszkélkedhet. Szakértők véleménye szerint 2007-ben bekövetkezhet, hogy a japán cég stabilan átveszi az első helyet a GM-től.

Éves szinten 76 éve mindig a GM adja el a legtöbb autót a világon, most először van esély arra, hogy a Toyota itt is előzni tudjon.

Miközben a GM gyárbezárásokkal és több tízezres elbocsátásokkal próbálja versenyképessé tenni magát, az egyre bővülő Toyota termékei iránt egyre nagyobb a kereslet. Ezt főleg annak köszönhetik, hogy a magas benzinárak miatt sokan keresik a cég üzemanyag-takarékos, és környezetkímélő autóit, köztük a hibrid (elektromos és benzines motorú) járműveit.