A Toyota elnöke szerint mindennél fontosabb autóik biztonsága

A Toyota elnöke szerint a cég számára mindennél fontosabb az autók biztonsága. Akio Toyoda ezt az amerikai közlekedési miniszternek, Ray LaHood-nak mondta szerdán este, amikor Washingtonban tárgyaltak egymással a márka kocsijaival kapcsolatos problémákról – közölte a minisztérium csütörtökön.

Akio Toyoda azt mondta, hogy a “cég nagyon komolyan veszi a biztonsági elõírásokat, amelyek elsõbbséget élveznek a vállalaton belül.” A közlekedési minisztérium csütörtöki bejelentése szerint az illetékes hatóságok hivatalos vizsgálatot indítottak a Toyota Prius 2010-es hibrid modelljeinek fék- és gázpedál-problémával kapcsolatban, amelyek miatt a világ egyik legnagyobb autógyára milliószámra hívta vissza a kocsikat.

Közben a Toyota Nagy-Britanniai cége csütörtökön bejelentette, hogy 180 ezer Toyota- tulajdonossal próbálják felvenni a kapcsolatot néhány nap alatt a jogosítvány nyilvántartó hatóság (DVLA) révén. .A szóvivõ azt közölte, hogy 2005 óta kibocsátott hét modell tulajdonosait akarják levélben értesíteni, hogy azonnal vegyék fel a kapcsolatot a helyi márkakereskedõkkel. A Toyota bejelentése szerint Nagy-Britanniában nyolc modell érintett: az iQ, az Aygo, a Yaris, az Auris, a Corolla, a Avensis és a Verso, valamint a Prius.

Becslések szerint eddig 1.8 millió Toyotát hívtak vissza Európában, még többet az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában: világszerte eddig összesen csaknem nyolc millió kocsit, miután kiderült, hogy a gázpedálok beragadhatnak egyes modellek esetében. Rövidesen az is kiderült, hogy a Toyota legnépszerûbb, hibrid autójánál a fékpedállal lehetnek hibák. Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi hatóságához eddig több mint száz panasz érkezett a Toyota Prius fékjével kapcsolatban, a gyár pedig elismerte, hogy Japánban 77 esetben jeleztek fékhibát tavaly.Sporthírek