A törvény szerint börtön járna a hálapénzért – RTL Klub

Megvesztegetés miatt öt év börtönt is kaphatna az az orvos, aki hálapénzt fogad el – mondta az RTL Klub Híradójának egy ügyvéd. Abban még az orvosi kamara elnöke is egyetért az egészségügyi miniszterrel, hogy a hálapénz a korrupció egyik fajtája, amit meg kellene szüntetni. Hogy hogyan, arról megoszlanak a vélemények. Az adóhatóság szerint hiába törvényellenes a hálapénz, a szabályok szerint mégis adózni kellene utána az orvosoknak. Aki ezt nem teszi, megbüntethetik. Ehhez azonban az kell, hogy valaki feljelentse saját orvosát.

A hálapénz és a borravaló szó szerint szerepel a törvényben mint adóköteles jövedelem. A progresszív adótörvények szerint 36+4 százalékot kellene adózni utána. A nyugdíjat, hálapénzt, gyest, borravalót is magába foglaló, úgynevezett egyéb jövedelmet évente csupán 120 ezren jelentik be hivatalosan a 3 millió adózóból. Hogy ebből mennyi lehet a hálapénz, azt senki nem tudja pontosan.

Az APEH-nél azt mondják, ellenőrizni még vagyonosodási vizsgálattal is szinte lehetetlen, hacsak a hálapénzt fizető betegek nem segítenek ebben. Volt már példa arra, hogy valaki bejelentette az adóhatóságnál, hogy hálapénzt adott. Az APEH kivizsgálta az ügyet, vagyis megnézte, hogy ez szerepelt-e az orvos adóbevallásában, és persze eljárt az ügyben – mondja az adószakértő.

Ádám György ügyvéd szerint a büntetőtörvénykönyv alapján a hálapénz vesztegetés. A betegre nem vár büntetés, mert kiszolgáltatott helyzetben fizet, de a megvesztegethető orvos börtönt is kaphatna. Ha egyszer fogadta el, 3 évet, ha rendszeresen, akkor 5 évet, ha üzletszerűen, akkor 2-8 évet is kaphat érte – mondta az ügyvéd. Ennek ellenére eddig ez még sohasem fordult elő, sőt a rendőrségen azt állították, nem is illetékesek az ilyen ügyekben.