A török rendőrség újabb 20 embert vett őrizetbe az Ergenekon-ügyben

Törökország szerte újabb 20 embert vett őrizetbe a rendőrség szerdán, az Ergenekon nevű terroristaszervezettel kapcsolatos nyomozás során. A vizsgálat még 2007 júniusában kezdődött, amikor egy isztambuli házban kézigránátokat találtak, amelyeket állítólag a jelenlegi török kormányzat megdöntésére akartak használni.

Az ügyészek eddig 86 ember ellen hoztak fel terrorizmussal kapcsolatos vádakat az ügyben, tíz másik gyanúsított, köztük két négycsillagos tábornok pedig előzetes letartóztatásban ülve várja az ellene szóló vádakat. A szerdán őrizetbe vettek közül hárman annak a kis baloldali Munkáspártnak a tagjai, amelynek vezetője már a 86 vádlott között van.

A 86 Ergenekon gyanúsított elleni iratokban olyan vádak szerepelnek, mint “fegyveres terrorista szervezet létrehozása”, “a kormány erőszakkal való megdöntésének kísérlete” valamint “fegyveres felkelésre való biztatás.” Ezeket azonban még jóvá kell hagynia a bíróságnak ahhoz, hogy megkezdődhessen az eljárás. Az ügyészek más erőszakos cselekményekkel is vádolják az Ergenekont, egyebek mellett két, 2006-os robbantással is.

Az Ergenekon-ügy kiélezte a viszonyt a jelenlegi miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan és támogatói, akiket iszlamista gyökerűnek mondanak, valamint a világi Törökország hívei között. Ez utóbbiak szerint a kormány arra használja fel az Ergenekon-nyomozást, hogy megfélemlítse az ellenfeleit.

Eközben a miniszterelnök kormányzó pártját lehet, hogy törvényen kívül helyezik a törökországi szekularizált rendszer aláásása miatt. A török alkotmánybíróság jövő hétfőn kezdi az erről való vitát.