A török parlament nem tudta megválasztani a köztársasági elnököt

Kudarcba fulladt pénteken a török parlamentben az új államfő megválasztása. Mivel a világi ellenzék bojkottálta a szavazást, az iszlamista eredetű kormánypárt jelöltje nem kapta meg a szükséges többséget. A szavazás tovább mélyítette a szakadékot a kormányzó, vallási hátterű Igazság és Fejlődés Párt (AKP), valamint a világi ellenzék között, amely ragaszkodik az állam és a vallás szétválasztásának tiszteletben tartásához.

Az egyetlen jelölt a kormányfő legszorosabb szövetségese, Abdullah Gül külügyminiszter. Az első fordulóban kétharmados többségre lett volna szüksége, de a kormánypártnak nincs ennyi képviselője.

Az ellenzék nemcsak bojkottálta a szavazást, hanem egy ügyrendi kifogással az egész választási procedúrát megóvta az alkotmánybíróságnál.

A kormánypárt egy ma már betiltott iszlamista párt utódszervezete, amely ugyan hivatalosan kiáll a világi alkotmányos elvek mellett, és kérte Törökország EU-s felvételét. Ám megpróbálta bűncselekménynek nyilváníttatni a paráznaságot, korlátozni a szeszes italok árusítását, és bátorítja az iskolai vallástanítást.

A távozó államfő, Ahmet Necdet Sezer keményen fellépett az iszlamista próbálkozások ellen, és az ellenzék arra törekszik, hogy az államfői hivatal megmaradjon a világiság szilárd bástyájának.

A török elnökválasztás második fordulóját szerdán tartják. Akkor is kétharmados többséggel lehet csak megválasztani a köztársasági elnököt. Ha harmadik fordulóra is szükség lesz, azt május 9-én rendezik meg, és akkor már egyszerű többség is elég, annyival pedig rendelkezik a török kormánypárt.