A török belügyminiszter is reagált az őt érintő amerikai szankciókra

Akt.:
Ankara, 2018. augusztus 2., csütörtök (MTI) – Süleyman Soylu török belügyminiszter a Twitteren reagált csütörtökön azokra az őt is érintő szankciókra, amelyeket az amerikai pénzügyminisztérium vetett ki Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartása miatt.

Az Egyesült Államok kormánya szerdán zárolta Soylu és Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal.

Soylu csütörtökön azt írta: Törökországnak Amerikában csak egy tulajdona van, és az a 2016-os puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok.

“Nem hagyjuk őt ott, elvesszük!” – tette hozzá.

Gül szerda este szintén Twitteren tett közzé egy bejegyzést. Aláhúzta: ő Törökország földjén él és hal meg. Nyomatékosította: még egy fája, de egyetlen kurusa (török váltópénz) sincs az Egyesült Államokban vagy bárhol máshol Törökországon kívül.

Ha megadatik, talán egy nap majd szülőföldjén, a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban vesz magának egy kis olajfaligetet – fogalmazott.

A török külügyminisztérium szerdán késlekedés nélküli válaszlépéseket helyezett kilátásba Washingtonnal szemben.

Berat Albayrak török kincstári és pénzügyminiszter, Recep Tayyip Erdogan török elnök veje csütörtökön írásos nyilatkozatában kijelentette, hogy a szankcióknak még akkor is korlátozott hatása lesz Törökországra és a török gazdaságra, ha Washington kitart “helytelen” döntése mellett. Leszögezte: meghiúsul minden olyan spekulatív kísérlet, amely a piacokon negatív légkört akar teremteni.

Albayrak ugyanakkor aláhúzta: Törökország számára elsődleges, hogy ez az időszak a két ország erős történelmi háttérrel rendelkező stratégiai kapcsolatainak megfelelően a diplomácia útján és konstruktív erőfeszítések révén záruljon le.

A szankciók következtében a török líra árfolyama szerda este negatív rekordot döntött, elérte az 5 líra/dolláros határt. A csütörtök délelőtti órákban a reggeli 4,98-as érték környékéről újabb rekordmélységbe, 5,09 líra/dollárra esett vissza. A délutáni órákra a török fizetőeszköz valamelyest erősödött, 5,05 körül jegyezték a dollár ellenében.

Brunsont a 2016-os puccskísérletet követően tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint a lelkész támogatta Gülen nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémkedett az Egyesült Államok javára. Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat.

A tiszteletes ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de a viszály csak azután robbant ki Ankara és Washington között, hogy a több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán házi őrizetbe helyezték.

Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják.

– MTI –