A török államfőjelölt nem hajlandó visszalépni – tömegtüntetés a világi rend védelmében

Törökországban az iszlamista hátterű elnökjelölt vasárnap kijelentette, nem lép vissza, bár a hadsereg azzal fenyegetőzik, szükség esetén közbelép, hogy megvédje a világi rendszert. Az elnökjelölt szavai után tízezrek tüntettek Isztambulban a világi köztársaság védelmében.

Ki van zárva, hogy bármilyen formában is visszalépjek a jelöltségtől – közölte egy tévéműsorban Abdullah Gül külügyminiszter. Ő az iszlamista eredetű kormánypárt egyetlen jelöltje az államfői posztra. Gült pénteken az első fordulóban a világi ellenzék bojkottja miatt nem tudták megválasztani. Az ellenzék magát a szavazást is törvénytelennek minősíti, és panaszt tett az alkotmánybíróságnál.

Ha az alkotmánybíróság az ellenzéki Köztársaságpártnak ad igazat, akkor előre hozzák a parlamenti választásokat, és csak az új parlament választja majd meg a köztársasági elnököt. Ha nem, a tervek szerint az elnökválasztás második fordulóját szerdán tartanák; akkor még csak kétharmados többséggel lehet csak megválasztani a köztársasági elnököt. A harmadik menetben viszont a kormányzó Igazság- és Fejlődéspárt már egymaga is meg tudja választani Gült köztársasági elnöknek.

Isztambul egyik parkjában több tízezren tüntettek vasárnap a világi rend mellett. Az akciót több tucatnyi civil szervezet rendezte. Két héttel ezelőtt egy hasonló megmozduláson 300 ezer ember vett részt.

Törökországban sokan attól tartanak, ha Gül lesz az államfő, erősödni fog az iszlám hatása a politikában, és csorbát szenved az állam és a vallás szétválasztásának elve.

A pénteki szavazás után a hadsereg – amely korábban már háromszor is hajtott végre puccsot – erélyes hangú közleményben azzal fenyegetőzött, hogy eltökélt szándéka cselekedni Törökország világi rendjének védelmében.

A kormányzó Igazság- és Fejlődéspárt (AKP) egy ma már betiltott iszlamista párt utódszervezete, amely ugyan hivatalosan kiáll a világi alkotmányos elvek mellett, és kérte Törökország EU-s felvételét. Ám megpróbálta bűncselekménynek nyilváníttatni a paráznaságot, korlátozni a szeszes italok árusítását, és bátorítja az iskolai vallástanítást.