A tőketerebesi szénerőmű ellen tiltakozik a Fidesz

A kelet-szlovákiai Tőketerebesre tervezett szénerőmű megépítése ellen tiltakozott szerda délután a Fidesz a szlovák nagykövetség Stefánia úti székháza előtt. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kivitelezők elavult technológiát akarnak bevezetni a térségben, a levegőbe kerülő szennyező anyagok pedig a tokaji történelmi borvidéket is veszélyeztetnék, ezért petícióban kérték a szlovák kormányt arra, hogy állítsa le a beruházást.

A Csehszlovák Energetikai Társaság több mint 300 milliárd forintért akar ipari parkot kialakítani a 22 ezer lakosú Trebisovban, azaz Tőketerebesen. A 884 megawatt teljesítményű erőmű egy ötvenéves technológiával működne, melynek következtében évi 4 millió tonna szennyező anyag kerülne a levegőbe. A 163 méteres kéményből áradó korom és más szennyező anyagok nehézfémeket és radiokatív anyagokat is tartalmaznak. Ezek az uralkodó szélirány miatt magyar területen, pontosabban a várostól mindössze húsz kilométerre fekvő, tokaji történelmi borvidéken csapódnának le, és a tiszta levegőjéről ismert Zemplén is veszélybe kerülne – állítja a Fidesz.

A tőketerebesi önkormányzat nem támogatja a beruházást, és nem fogadják el azt a hatástanulmányt sem, amit a cseh beruházó készített. Jelenleg a szlovák kormány van döntési helyzetben: ha a szakminisztérium hozzájárul az erőmű megépítéséhez, a helyi vezetésnek már az építési engedély kiadásáról kell döntenie. A Fidesz szerdán egy petíciót nyújtott át a szlovák nagykövetség képviselőjének, amelyben arra kérik a nagykövetet, járjon közbe az erőmű tervezett megépítése ellen. A beruházás Szlovákia szén-dioxid kvótájának jelentős részét felemésztené, amely nem lehet az ország érdeke, hisz az EU-nak benyújtott energiapolitikai stratégia szerint Szlovákia fokozatosan felszámolná a szénnel történő energiatermelést – mondta Illés Zoltán, a Fidesz Zöld Tagozatának alelnöke.

A szlovák nagykövetség előtt szerdán megjelent Koszorús László, a párt országos válaszmányának elnöke is, aki azt mondta: Gyurcsány Ferencnek vennie kellett volna a bátorságot, hogy egy ehhez hasonló horderejű ügyben kiálljon a magyarokért – a miniszterelnök azonban nem emelt szót a szénerőmű megépítése ellen – mondta. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szerint a környezettudatos gondolkodás minden kormánytól, így a szlovák és a magyar féltől is elvárható. Pedig egyszerűbb lenne elejét venni a bajnak, mint utóbb sajnálkozni azon, hogy rossz döntés született – fogalmazott.