A tokaji borvidék és az okostelefon

By Hajdu Mariann
A Tokaj reneszánsz borkóstolója
A Tokaj reneszánsz borkóstolója
Tarcal, Tokaj – Tarcalon találkozott Európa tíz borvidéke, hogy egymástól tanuljanak.

Tarcal adott otthont a napokban az Európai Világörökségi Borvidékek Találkozójának. A Vitour Landscape nevű projekt immár hetedik szemináriuma ugyanis a Tokaji Történelmi Borvidéken volt. Hogy mi is az a Vitour Landscape? Nagy Júlia, a tokaji TDM szervezet menedzsere elmondta, 2008-ban Tokajban zárult az a projekt, amelynek keretében közös beadványt fogalmaztak meg az európai világörökségi borvidékek az értékőrzés, a tájképmegőrzés terén az Európai Unió felé, s elhatározták, hogy tovább erősítik egymás munkáját. Ennek eredményeképpen a tíz európai világörökségi borvidék 2010 elején újabb közös projektet indított el a említett címmel.

A hetedik

A projekt első felében szemináriumokon vitatják meg a szakemberek a  legaktuálisabb problémákat, hogy aztán 2011 második felében, illetve 2012-ben a jó tapasztalatok gyakorlati átvétele történhessen meg. A mostani, tarcali volt immár a hetedik szeminárium. A téma az volt, hogy hogyan használhatóak a modern információs, kommunikációs technológiák a tájképmegőrzésben és az idegenforgalomban.
Az első napon a tíz európai borvidékről érkező vendégek közül hat mutatta be gyakorlatát, Nagy Júlia szerint igen érdekes előadást tartottak a Közép-Rajna vidékéről, Svájcból valamint Cinque Terréről érkezett kollégák. Különösen érdekes volt ez utóbbi, ami arról is szólt, hogy hogyan „leplezik le” a borhamisítókat a GPS-en alapuló technikával.

Gazdag program

A program a tarcali Andrássy rezidencián zajlott, de a kísérő rendezvényekbe igyekeztek bevonni a borvidék különböző településeit. Így vitték a vendégeket tokaji, tradicionális pincébe, megismertették őket a magyar ételekkel, és voltak többek között Mikóházán, amely falu a pálinkaturizmusra épít. Felkeresték az ungvári pincesort is Sátoraljaújhelyen, azért is, mert céljuk, hogy fel tudják újítani. Mivel fejlesztési menedzserekből állt a vendégsereg, így a szerencsi cukorgyár és cukormúzeum is a programok között volt, de jártak Mádon, Tállyán is.

A legizgalmasabb

Nagy Júliától megtudtuk, a projekt egy hónap múlva Németországban, majd a Fertő-tó osztrák oldalán folytatódik. Aztán jöhet a gyakorlati része, amikor egy-egy, a résztvevő borvidékek jó gyakorlatát kell megvalósítaniuk. Kérdeztük, a Tokaji Történelmi Borvidék mit fog, azaz mit találtak a projekt legizgalmasabb gyakorlatának. Nagy Júlia szerint az információs technikafejlesztést: ezt szeretnék a borvidék igényeinek megfelelően átvenni. Példát is mond, a fejlesztés eredményeképpen elérhető lehetne, hogy a vendég le tudja hívni okostelefonján, hogy mely borászatokat érdemes meglátogatnia, hogy ott mit láthat, mennyiért vásárolhat.

-HM-