A tojásból tészta lesz, a cirokból seprű Garadnán

Akt.:
Klema Gyula seprűt készít
Klema Gyula seprűt készít
Garadna – Garadna többször is elismerést kapott jól működő közfoglalkoztatásáért.

Máshol a falusi turizmus keretében mutogatják a vendégeknek, Garadnán azonban ma is élő tevékenységnek számít a kukorica­morzsolás.

Csak vidáman

– Szinte mindig van valamilyen munka – mondják a vidám asszonyok, akik már az idei termés utolsó csöveit morzsolgatják. – Palántázás, kapálás, locsolás, fóliázás, jött a hagyma, a krumpli, van, aki tésztát gyúrt, ősszel káposztát gyalultunk, most fejeztük be a fűszerpaprika darabolását, szárítását, még hátravan az őrlése – sorolják. Gondterheltséget nem érezni a hangjukban, inkább elégedettséget.

Azt mondják, örülnek, hogy van munkájuk, mert itt a környéken nemigen találnának mást. Ha az ember elmúlt 40 éves, pláne, ha 50, akkor a munkáltatók kerek perec megmondják, „te már idős vagy, nem kellesz”. És ha még valahová fel is vennék őket, az útiköltséget senki nem akarja kifizetni.

– Jó így együtt dolgozni. Közben beszélgetünk, viccelődünk, bohóckodunk, gyorsan elszalad az idő. Pirike a nagy mókamester – árulják el az asszonyok nevetve, akik között garadnaiak és novajidrányiak is vannak. Megjegyzik, kukoricát morzsolni ugyan nem nehéz, de ha már egy hétig csinálja az ember, akkor bizony megfájdul a keze.

Kukoricára viszont szükség van, mert a település tyúkokat és sertéseket nevel. De csak úgy éri meg az állattartás, ha a takarmányt is megtermelik.

Az önkormányzati épület másik helyiségében is szorgos munka folyik, Klema Gyula seprűket gyárt. Méghozzá cirokseprűket. Olyan cirokból, melyet szintén az önkormányzati földeken termeltek meg.

Gyula elárulja nekünk az erős és tartós seprű titkát. Az egész ott kezdődik, hogy kiváló minőségű vetőmagot kell elültetni. Aztán meg kell várni, hogy a cirok jól beérjen. Az is fontos, hogy sűrű legyen a seprű, és hogy a kötést meg a varrást szakértő kezek végezzék.

A kis seprőnek három sor varrás jár, a nagynak hat. Gyula meg is mutatja a különböző munkafázisokat, ehhez két segítsége van: a szorítógép és a kötőgép. A seprűket aztán eladják kedvezményes áron, de marad a településnek is bőven belőle.

Tojás és tészta

Garadnán jártunk a héten, a település nem összetévesztendő a bükki kirándulóhellyel.

Garadna az encsi járás egyik kistelepülése, ma 412-en lakják. Pauló Tiborné polgármester alig győzi sorolni, mi minden történik a községben, azt mondja, egy egész nap is kevés lenne, hogy mindent elmeséljen, megmutasson.

A számokkal kezdi: több mint 100-an nyugdíjasok, 53-an közfoglalkoztatásban dolgoznak, az iskolába 28 alsós diák jár. A közfoglalkoztatottak nem mind garadnaiak, mint ahogy az iskolások sem.

A munkalehetőségnek két pillére van: az egyik a már említett közfoglalkoztatás, a másik pedig az önkormányzat szociális szövetkezete. Előbbi főleg mezőgazdasági munkákat jelent.

Konyhakerti növényeket ültettek és szüreteltek, mezőgazdasági gépeket, szerszámokat és traktorokat vásároltak, fóliasátrat építettek, gyümölcsöst telepítettek, tyúkot és sertést tenyésztenek, takarmányt termeltek, ültettek cirokot is a seprűhöz, ezt főleg azért, hogy télen is legyen munka, a tojásból pedig tészta készül.

A posta épületét vásárolta meg az önkormányzat, ez alakult át tésztaüzemmé. A megtermelt élelmiszer-alapanyagok egy részét Novajidrány kapja meg, mivel itt működik a közös fenntartású konyha, a többi részét jutányos áron vásárolhatják meg Garadna lakói.

Hegyi Erika


A munka elismerése

A Garadnán folyó munka többször is elismerésben részesült:

  • 2012-ben Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott a település a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott tevékenységéért
  • 2013-ban nyertek a Példaadó gyakorlatok pályázaton
  • 2015-ben oklevelet kaptak az első Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon való részvételért
  • 2015-ben országos 2. helyezést értek el a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Gazdálkodó település témakörében


Szociális bolt és piactér

A szociális szövetkezet országszerte még újdonságnak számít, de Garadnán uniós támogatással már ilyen is működik. Ennek egyik fő ága az építőipari tevékenység, a másik a mezőgazdaság.– A hétfős építőbrigádunk felújította a környező települések lakásotthonait, az önkormányzat épületeit, de ha kell, a magánházak kisebb javítási munkáit is elvégzik. Most a szociális boltot építik és a piacteret.

A boltban szeretnénk árusítani az önkormányzat által megtermelt terményeket, a piactérre pedig bárki elhozhatja saját termékeit. A szociális szövetkezet mezőgazdasági ága fűszerpaprikával és levendulával foglalkozik – sorolja a polgármester, Pauló Tiborné.