A többség szerint a magyarok túlköltekeznek

A magyarok nagyobb része több pénzt költ el annál, mint amennyit a pénztárcája engedne – legalábbis ez a Gfk piackutató által megkérdezettek véleménye. A felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbben a pénz legfontosabb szerepét abban látják, hogy a család jövője biztosítva legyen, bár egyre többen használják a napi örömök elérésére.

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 64 százaléka azt állította, hogy a pénz elsősorban a család jövőjének biztosítására szolgál. Bár még mindig így látja a többség, az ekként vélekedők aránya évről-évre csökken. 1995-ben még 73, 2003-ban pedig 70 százalék válaszolt így. Ezzel párhuzamosan viszont folyamatosan nő azoknak a száma, akik szerint a pénz az élet apró örömeihez nyújt segítséget: ma már 26 százalék gondolja így.

Évről-évre egyre többen mondják azt, hogy a főállásban szerzett jövedelem nem elég a biztos megélhetéshez. Néhány évvel ezelőtt az emberek 23, mára már 27 százaléka látja így.

A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók több mint fele – 55 százaléka – tartja úgy, hogy Magyarországon az emberek többet költenek, mint amennyit a pénztárcájuk elbírna. Ez az arány az elmúlt évekhez képest ugrásszerű növekedést jelent, hiszen 2000-ben és 2003-ban még csak az emberek 31 százaléka osztotta ezt a véleményt.