Magyarország

2011.09.13. 12:17

Országgyűlés: adótörvények, energiastratégia

játékadó, valamint a gázolaj, a dohány- és az alkoholtermékek jövedéki adójának emelésére irányuló kormányzati előterjesztés részletes vitájával és a nemzeti energiastratégia általános vitájának megkezdésével folytatta munkáját az Országgyűlés keddi ülésnapján.

játékadó, valamint a gázolaj, a dohány- és az alkoholtermékek jövedéki adójának emelésére irányuló kormányzati előterjesztés részletes vitájával és a nemzeti energiastratégia általános vitájának megkezdésével folytatta munkáját az Országgyűlés keddi ülésnapján.

 

 

Jövedékiadó-emelés: az ellenzék a feketegazdaság erősödésétől tart

 

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint semmi nem indokolja, hogy a természetes aromájú alkoholtermékek a pálinkával azonos adókategóriába kerüljenek.

A jobbikos Kiss Sándor az egyes termékek jövedéki adójának emelését kezdeményező kormányjavaslat részletes vitájában azt mondta, pálinkafőzés eddigi adókönnyítése a szeszfőzdéknek nyújtott kibúvót az adófizetés alól.

A szocialista Kovács Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a "fekete pálinkafőzés" még inkább elterjedhet a módosítás hatására. A dohánytermékek adóemelése számításai szerint 80-100 forinttal drágítja egy doboz cigaretta árát, ami miatt megnőhet a cigarettacsempészet aránya.

Az ülést vezető elnök a részletes vitát lezárta.

 

Bencsik János: Az energiastratégia célja az ellátás fenntarthatóságának biztosítása

 

Az energiafüggőség csökkentése és a fenntartható ellátás biztosítása a Nemzeti Energiastratégia legfontosabb célja - hangsúlyozta expozéjában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Bencsik János hozzátette: a növekvő igényeket az egyre kevesebb és drágábbá váló fosszilis készletekkel nem lehet kielégíteni.

Az energia- és klímapolitikát is összehangoló stratégia elkészítéséhez a kormányzat stratégiai környezeti vizsgálatot és gazdasági hatáselemzést is készített. Széleskörű társadalmi egyeztetést tartott a tárca, amelybe az energiaszektor szereplőit, a zöld szervezeteket, valamint a tudományos élet és az önkormányzatok képviselőit is bevonta - hangsúlyozta Bencsik János.

Ahogy az államtitkár elmondta, Magyarország a jelenleg az energiaigényének 62 százalékát nem megújuló forrásokból fedezi, földgázfelhasználásának 82 százaléka pedig orosz importból származik. A háromévente felülvizsgálandó stratégia öt eszközt fogalmaz meg az ország energiafüggésének csökkentésére: a hazai megújuló források hasznosítását, biztonságos atomenergia felhasználást, az európai energiastratégiához, valamint a piacokhoz való csatlakozást, kétpólusú mezőgazdaság fenntartását, és a továbbra is hasznosítandó fosszilis energiaforrások felhasználását.

Bencsik János kiemelte: a megújuló források felhasználását a jelenlegi 7 százalékról 2030-ra 20 százalékra kell emelni, a hőellátás több mint harmadát ebből kell biztosítani, valamint a nap- és szélenergia fokozott felhasználása is szükséges.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy Paksi Atomerőmű megkerülhetetlen energiaforrás, ennek kiiktatásával jelentősen nőne a hazai szén-dioxid-kibocsátás és az ország energiafüggősége.

Arra is kitért: az energiastratégiához újabb ágazati cselekvési tervek is készülnek, a többi közt az ásványvagyon készletgazdálkodásról, az erőműfeljesztésről, a szemléletformálásról, a kutatásról és a távhőfejlesztésről.

Az államtitkár az állami szerepvállalás növelését is fontosnak tartja, amelynek nemcsak a szabályozó szerepében kell megmutatkoznia, hanem egykori tulajdonhányadának részbeni visszaállításában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!