Helyi közélet

2012.02.16. 07:59

Utasbarát lépés az MVK-tól

Miskolc- Az Észak előfizetőnk panaszolta: férje elhunyta okán özvegyi nyugdíjban részesül egy évig. Ennek megfelelően kapott egy 2012. március 31-ig érvényes, belföldi menetrend szerinti közforgalmú személyszállítást végző vonatokon és helyközi autóbuszjáratokon igénybe vehető kedvezményes utazásra jogosító utalványt, továbbá egy „Igazolást a nyugdíjfolyósító igazgatóság által folyósított ellátás törzsszámáról.”

Miskolc- Az Észak előfizetőnk panaszolta: férje elhunyta okán özvegyi nyugdíjban részesül egy évig. Ennek megfelelően kapott egy 2012. március 31-ig érvényes, belföldi menetrend szerinti közforgalmú személyszállítást végző vonatokon és helyközi autóbuszjáratokon igénybe vehető kedvezményes utazásra jogosító utalványt, továbbá egy „Igazolást a nyugdíjfolyósító igazgatóság által folyósított ellátás törzsszámáról.” Ezen a félkemény, perforált szélű papíron szerepel még az ellátásban részesülő neve, folyósítási címe, irányítószáma, s az igazolás kiadásának időpontja, továbbá a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság Budapest pecsétje, középen országunk címerével. Ezt az igazolást az MVK Búza téri pénztárnál nem fogadták el kedvezményes bérlet vásárlásához, mondván, hogy ehhez - a cég szabályzata alapján - az A/4-es méretű, sima levélpapíron kézbesített határozatra van szükség.

Elismerte: bürokratikus

A Miskolc Városi Közlekedés Zrt. marketing osztályvezetőjéhez fordultunk a panasszal. Braun Csaba az okozott kellemetlenségért elnézést, ugyanakkor megértést is kért. Citálta az utazási kedvezményről szóló kormányrendeletet, s leszögezte: a különböző jogcímekhez eltérő érvényességi időtartam tartozik, így ennek függvényében dönthető el, hogy végleges vagy ideiglenes nyugdíjas bérletigazolványt kell-e készíteni. Továbbá sajnálattal megjegyezte, hogy azokat a részletes adatokat, amelyek alapján eldönthető az igazolvány típusa, illetve annak érvényességi időpontja, csak a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság határozata tartalmazza, ezért kérik annak bemutatását. A nyugdíjas igazolvány ugyanis legtöbbször csak a nevet, lakcímet, és törzsszámot tartalmazza, ezen adatok pedig nem elegendőek a megfelelő arcképes nyugdíjas bérletigazolvány kiállításához. (Esetünkben a kiállítás dátuma szerepelt az igazoláson, az özvegyi nyugdíj pedig legalább egy évig jár - a szerk.)

Az osztályvezető is elismerte: a jelenleg hatályos jogszabályi háttér eredményeként az utasok joggal vonhatják le azt a következtetést, hogy egy nyugdíjas bérletigazolvány készítése rendkívül bürokratikus. Ám ennek ellenére elengedhetetlen a jogosultság egyértelmű igazolása.

Kezdeményezik a változtatást

Erre válaszul még megpendítettük: továbbra sem gondoljuk, hogy a jelenlegi gyakorlat jó volna. Úgy véljük, hogy a társaságnak kezdeményeznie kellene a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, hogy ha már kiadnak egy ilyen igazolást, akkor tüntessék fel rajta a bérletváltáshoz is szükséges adatokat. Braun Csaba hamarosan arról értesítette szerkesztőségünket: megfontolták, s jogosnak találták felvetésünket, így a javasolt változtatást kezdeményezik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál. A válaszról pedig értesítik szerkesztőségünket.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában