A titkosszolgálat kivizsgálta az Obama elleni állítólagos halálso fenygetést

Az amerikai elnököket és elnökjelölteket védő titkosszolgálat kivizsgálta azt a Barack Obama demokrata elnökjelölt ellen tett állítólagos halálos fenyegetést, amelyet republikánus ellenfelének egyik választási gyűlésén kiabált be valaki a tömegből – közölte csütörtökön az ügynökség szóvivője.

A titkosszolgálat a Washington Post keddi jelentése után vizsgálta ki az esetet. Az újság arról számolt be, hogy egy hétfői republikánus választási gyűlésen valaki Obama nevének említése után azt kiabálta be, hogy “öljük meg!”. A bekiabálás azután történt, hogy a republikánus alelnökjelölt, Sarah Palin kormányzó beszédében Obama kapcsolatáról beszélt a hatvanas évekbeli radikális háborúellenes aktivista Bill Ayers-el. A jelenleg egyetemi professzorként dolgozó Ayers a több bombatámadást is végrehajtott Weatherman nevű csoport tagja volt.

A titkosszolgálat szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a republikánus gyűlésen szolgálatot teljesítő ügynökök nem hallották a Post beszámolójában szerepelt bekiabálást, és a rendfenntartó erők sem jeleztek fenyegetést. A nyomozást beszüntették, miután nem volt teljesen egyértelmű, hogy megtörtént-e a bekiabálás, valamint mert nem volt tiszta, hogy a demokrata elnökjelölt, vagy Ayers ellen irányult.

Obama, az első fekete politikus, akinek esélye van az elnökség megszerzésére, minden korábbi elnökjelöltnél hamarabb, már 2007 májusában a titkosszolgálat védelme alá került.