A "Tiszta Szívvel Kommandó" bevette a Vígszínházat

A Vígszínház társulatánál járt csütörtökön a “Tiszta Szívvel Kommandó”.
Az orvosokból álló szűrőcsapat a próbák szüneteiben mérte a művészek vérnyomását, koleszterinszintjét, haskörfogatát és testsúlyát. A színészek között nem egy olyan akadt, akinek a haskörfogata meghaladta a megengedett mértéket – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a program egyik szervezője.

A szűrést a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság szervezte. Több mint harminc művész, színházi dolgozó vett részt a vizsgálatokon. Nagy Ákos a program egyik szerzője elmondta, aki éppen a színpadi próbáról érkezett, annak érthetően magasabb volt a vérnyomása, így a mérésnél ezt figyelembe vették. Eszenyi Enikőnek nem a vérnyomása, hanem a súlya volt több, mint a próba előtt. A művésznő ugyanis 5 és fél kilós jelmezében állt a mérlegre. A teátrum igazgató-főrendezője Marton László is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a vizsgálaton, és Alföldi Róbert is kivárta a sorát, közölte Nagy Ákos.

Az összesítésből kiderült, hogy a színészek között számosan vannak, akiknek a haskörfogata meghaladta a megengedett mértéket. A szűrőcsapat ellátta tanácsokkal a művészeket, ugyanis nem köztudott, hogy a hasi elhízás a testsúly gyarapodásnál is veszélyesebb, számos szívprobléma kialakulásához vezethet. A nőknél a 80 cm, míg a férfiaknál a 94 cm a haskörfogat felső határa. Aki ezt a mértéket meghaladja, annak oda kell figyelnie a táplálkozására, hansúlyozta Nagy Ákos.

A “Tiszta Szívvel Kommandó” legközelebb kedden a Fővárosi Tűzoltósághoz indul bevetésre . A következő hetekben vidéki nagyvárosokba látogatnak majd el, hogy a nagyközönség körében is elvégezzék az ingyenes vizsgálatokat. Elsőként Debrecenbe megy a szűrőcsapat március 10-én.