A TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei eredményei

A TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei eredményei
Borsod-Abaúj-Zemplén – A rendőrök háromnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció részeként Borsod-Abaúj-Zemplénben is ellenőrizték a gyorshajtókat.

Nemzetközi közlekedésbiztonsági akció keretében a TISPOL Műveleti Csoport a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését rendelete el. A 2013. augusztus 22-24. közötti kontroll Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban az M3-M30-as autópályákra, a gyorsforgalmi és főútvonalakra, a lakott területen belüli útszakaszokra, valamint „baleseti gócpontokra” terjedt ki.

Az ellenőrzés-sorozat célja a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett balesetek súlyossági fokának csökkentése volt. A rendőrség az akció során elsősorban a megengedett sebesség betartását ellenőrizte, de emellett az elkövetett egyéb szabálysértések kiszűrésére és szankcionálására is kellő hangsúlyt fektetett.


Megyei eredmények, adatok

  • A három nap alatt a rendőrök összesen 227 a megengedett legnagyobb sebességhatárt átlépő gyorshajtót szűrtek ki a forgalomból.
  • A járőrök biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 15 alkalommal intézkedtek, míg ittas járművezetés miatt két esetben indult büntetőeljárás.
  • Nehéz tehergépjárművek vezetési és pihenőidejének (AETR) megsértése miatt egy esetben indult közigazgatási eljárás, míg az egyenruhások további két külföldi ügyében alkalmazták a gépjármű-visszatartás jogintézményét.
  • További, egyéb jogszabálysértés miatt az intézkedő rendőrök öt fővel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, míg 52 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

Az akcióban résztvevő rendőrök egy alkalommal intézkedtek anyagi kárral járó közlekedési baleset helyszínén.


– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –