A tiranai hatóságok nem engedélyezik a nyomozást az állítólagos szervkereskedelem ügyében

Tirana nem engedélyezi a nyomozást a szerb állítások tisztázásra, miszerint az 1998-1999-es koszovói háború idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjai szerb foglyokat szállították át Albániába, ahol meggyilkolták őket, kioperált szerveikkel pedig kereskedtek. Az illegális szervkereskedelemmel kapcsolatos feltételezés elsőként nyilvánosan Carla del Ponte Vadászat című könyvében jelent meg.

A volt hágai főügyész a helyszínt is megjelöli, ahol állítólag a beültetésre alkalmas vitális szerveket eltávolították. Ezt “sárgaháznak” nevezi. A kórház – ahol a feltételezett bűncselekményeket elkövették – állítólag Gur albániai faluban volt.

Ina Rama albán ügyész bejelentette, hogy a albán-hágai csoport közös, több helyszínen végzett vizsgálódása nem erősítette meg a Del Ponte könyvében leírtakat az elrabolt szerbek szerveinek felhasználásáról.

Vladimir Vukcsevics, a háborús bűncselekmények ügyében illetékes szerb ügyész hétfőn Tiranában tanácskozott albán kollégájával. A találkozó a belgrádi amerikai követség jogi tanácsadói irodájának közvetítésével jött létre. Bruno Vekarics, a szerb ügyészség szóvivője szerint az intézménynek az áldozatok miatt is kötelessége kapcsolatba lépni annak az országnak az illetékes ügyészségével, amelynek területéről a gyanú, illetve Carla del Ponte utalásai szerint az illegális szervkereskedelem indult. Vukcsevics átadta Rama asszonynak a szerb fél bizonyítékainak egy részét.

Miközben Szerbiában nagyobbrészt hitelt adnak a tanúk állításainak a koszovói albán fegyveres erőknek a szerbek ellen elkövetett bűncselekményeiről, és arról, hogy a tiranai vezetőség menedéket nyújtott az UCK fegyvereseinek a koszovói harcok idején, Albániában erről nyilvánosan nem beszélnek. Fatos Lubonja albán publicista és disszidens szerint azonban mindenkinek jobb lenne, ha az ügyet kivizsgálnák. Szerinte ez nem csak a nemzetközi jog szempontjából fontos, hanem a koszovói albánság számára is. Ha kiderülne, hogy vezetőik bűnözők, nem építhetnék a demokráciát – hangoztatta.

Ám mind Koszovóban, mind Albániában elutasítják a feltételezéseket a szervkereskedelemről. Mint mondják, az eddigi vizsgálatok nem támasztották alá, hogy ilyen bűncselekmény megtörtént volna.