A tinédzser, aki még a NASA-t is meghackelte

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: wonderhowto.com
Ahogy a technika fejlődött, úgy lettek egyre „ügyesebbek” a hackerek is.

Habár mindennapi életünket el sem tudjuk képzelni a legmodernebb számítástechnikai eszközök nélkül, a high-tech forradalom már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött.

A nyertes

A világ legnagyobb visszhangot keltő informatikai botrányai között dobogós például Kevin Poulsené, nicknevén Dark Dantéé, aki beférkőzött egy rádiós csatorna telefonvonalaiba és nyertesként rögzítette saját számát egy sorsoláson – így lett tulajdonosa egy vadonatúj Porschének. Később az FBI feketelistájára került azzal, hogy feltörte a szövetségi rendszert és lehallgatási információkat lopott el. Ötvenegy hónapos börtön­büntetés és 56 ezer dollár kifizetését követően Poulsen jó útra tért: újságíróként kezdett el dolgozni, jelenleg a Wired News szerkesztője – olvasható a Red Lemon Media honlapján.

A csupán 15 éves Jonathan James c0mrade néven kiskorúként törte fel az Egyesült Államok több szervezetének, például a Bell South, a Nemzetvédelmi Minisztérium és a NASA rendszerét is. Ez utóbbi esetében James elég kódinformációhoz jutott, hogy megértse, miként működik egy nemzetközi űrállomás. A támadás miatt a NASA három hétig leállította rendszerét. A fiatal hacker története tragikusan végződött: 2007-ben számos más informatikai offenzívával vádolták és ítélték el. James nem tudta bizonyítani az ártatlanságát, és a hatalmas teher alatt öngyilkos lett.

A telefonbetyár

Az 1970-es években e fogalom egészen mást jelentett, mint napjainkban. Ian Murphy, azaz Captain Zap csak egy apróságot változtatott az AT&T telefonszolgáltató központ rendszerében: az időt. Az órát átállítva a szolgáltató ügyfeleinek telefonbeszélgetéseit teljesen másképpen számlázták: az éjszakai hívásokat csúcsidős tarifával számolták el, míg a nappali forgalmas csevejeket kedvezményesként. Az akkor hatalmon lévő Reagan-kormány a nagy keveredés miatt letartóztatta Murphyt. Az ő igaz története ihlette a Komputerkémek című filmet.

– ÉKN –


Katonai titkok nyomában

Solo, azaz Gary McKinnon nevéhez köthető a világ alighanem legnagyobb hackertámadása. McKinnon elmondása szerint „csupán” a szabad energiák és az UFO aktivitás után kutakodott, de valójában 13 hónapon keresztül uralt 97 számítógépet, amelyek az USA Egyesült Erői és a NASA tulajdonában voltak.

Ez alatt számos, rendkívül fontos fájlt törölt, és több mint 300 komputert tett működésképtelenné, ezzel körülbelül 700 ezer dolláros kárt okozva.