A tiltakozások ellenére 650 tonna atomhulladék érkezett Oroszországba

Megérkezett hétfõn Szentpétervár kikötõjébe az a hajószállítmány, amelyben 650 tonna kimerült uránium van, amit egy szibériai nukleáris hulladéktelepre visznek majd – közölte a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet közlése szerint Szentpétervár központjában több tucat orosz aktivista tüntetett az atomhulladékok exportja ellen.

A “Kuroptyev kapitány” nevû orosz teherhajó indulását egy hete már megpróbálták megakadályozni a Greenpeace aktivistái, de sikertelenül. Az “ECOperesztrojka” nevû orosz környezetvédõ csoport vezetõje azt mondta az AFP-nak, hogy levélben tiltakoztak a francia környezetvédelmi miniszternél a szállítmány ellen. Az atomerõmûvek tervezését és építését végzõ francia óriáscég, az Areva, amely a mostani szállítmány feladója, azt közölte, hogy Oroszországban újrakezelik az urániumot, mivel erre Franciaországban nincs kapacitás, a végterméket pedig visszaviszik, hogy újrahasznosítsák.

A Greenpeace viszont azt állítja, hogy a 650 tonna rakomány nukleáris hulladék, amit azért visznek Szibériába, hogy eltemessék ott egy atom-szeméttelepen. A Greenpeace szerint az Areva, és partnere, a nagy-britanniai központú Urenco az elmúlt 15 évben csaknem 140 ezer tonna nukleáris hulladékot vitt Oroszországba.