A Tigáz kérésére visszavonta egyetemes gázszolgáltatói engedélyét az energetikai hivatal

Budapest, 2015. augusztus 4., kedd (MTI) – A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. október 1-jei határidővel a vállalat kérésére visszavonta a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatási engedélyét – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A Tigáz ügyfeleit a Főgáz veszi át. Az átadás-átvételi folyamat időszakában a Tigáz biztosítja a gázszolgáltatást és a folyamatos gázellátást ügyfelei részére – áll a közleményben.

A határozat közzétételét követően a Tigáz és a Főgáz haladéktalanul megkezdi az átadás-átvétel kapcsán az egyeztetést, hogy biztosított legyen az ügyfelek zavartalan szolgáltató váltása, és tartani lehessen az átadási határidőt.

Emellett a Tigáz folyamatos tájékoztatást nyújt fogyasztói részére, hogy tisztában legyenek a szolgáltatóváltás fogyasztókat érintő részleteivel – tartalmazza a tájékoztatás.

A Főgáz Zrt. lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére – közölte a Főgázt szakmailag irányító ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Az MEKH alkalmasnak találta a Főgáz ajánlatát a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió fogyasztójának ellátására. A fogyasztók 2016. október 1-jéig kerülnek át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztó részére garantálja a biztonságos földgázellátást, ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik.

Az ENKSZ tájékoztatása alapján augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel csaknem 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe.

A Főgáz veszi át a Tigáz ügyfelein kívül az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezernél is több fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől – ismertette hétfőn az ENKSZ.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a Főgáz az országos egyetemes szolgáltatói engedély megszerzése óta eltelt négy hónapban sikeresen vett át sok tízezer fogyasztót. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, folynak a tárgyalások, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók – tette hozzá.

– MTI –