A thai junta győzelemnek minősítette az alkotmányos népszavazást

A thaiföldi katonai junta miniszterelnöke vasárnap győzelemnek minősítette a hadsereg által kidolgozott új alkotmányról tartott népszavazást. Az ellenzékiek – a puccsal megdöntött előző kormányfő hívei – elismerték vereségüket.

A szavazóhelyiségekből kijövők megkérdezésén alapuló prognózisok szerint a jogosultak több mint kétharmada voksolt, és 68 százalékuk igennel szavazott a junta alkotmányára.

Az ellenzék szerint az emberek azért szavazták meg a katonák alkotmányát, mert a junta azzal fenyegetőzött, hogy csak akkor lesznek új parlamenti választások, ha előbb elfogadják az alkotmányt. A junta azt ígéri, hogy decemberben általános választásokat rendeznek, és utána a hadsereg civil kormánynak adja át a hatalmat.

A junta által megdöntött kormány hívei szerint az új alkotmány hatásköröket von el a választott vezetőktől, és azokat hivatalnokoknak illetve a hadseregnek adja át. A bírálók úgy látják, hogy az új alkotmány alapján olyan törékeny koalíciós kormányok kerülnek majd hatalomra, amelyeket a hadsereg továbbra is befolyása alatt tud tartani.

Thaiföldön az elmúlt 75 évben 24 kormányfő és 18 államcsíny volt.

A tavalyi puccsal megdöntött miniszterelnök, Takszin Sinavatra milliárdos, aki a puccs óta Nagy-Britanniában él, és megvásárolta a Manchester labdarúgóklubját.