A testképzavar magas koleszterinszinttel párosul

Akt.:
A testképzavar magas koleszterinszinttel párosul
Budapest  (MTI) – Azoknak a túlsúlyos nőknek, akik nem látják magukat kövérnek, gyakran a vérzsírszintje is magas – állapították meg amerikai kutatók.

A testképzavar néven ismert pszichiátriai kórképekben a betegek mást látnak a tükörben, mint a valóság: sok fiatal még akkor is kövérnek találja magát, amikor az éhezéstől már az izmokat bontja le a szervezetük, míg mások nem érzékelik saját túlsúlyukat.  
    Mahbubur Rahmannak és munkacsoportjának korábbi tanulmányában – amely az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban jelent meg – több ezer egészséges nő adatait dolgozták fel. A vizsgálatban szereplő csaknem minden negyedik túlsúlyos nő teljesen megfelelő testalkatúnak véli magát. Ezzel szemben a tökéletes testtömegindexűek 16 százaléka úgy látja, hogy elhízott.

A fehérbőrű nők testképzavar -hajlamosabbak

Az afroamerikaiak hajlamosabbak arra, hogy súlyukat alábecsüljék, mint a fehérbőrű nők, akik inkább súlyosabbnak érzik magukat. A kutatók szerint a kövéredő társadalomban, ha az emberek mind több kövéret látnak maguk körül, annál könnyebben torzul a testképük önmagukra vonatkozóan is a felsőbb súlyarányok irányában.
    Rahman és munkatársai újabb vizsgálatuk eredményeit az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán ismertették. Előző tanulmányuk folytatásaként a nagy amerikai táplálkozási és egészségügyi statisztikából emelték ki az 1999-2008 között szereplő 16-49 éves elhízott nők adatait – testtömegindex, családi állapot, iskolázottság, életmód, valamint a saját testükről alkotott kép.
    A laborleletek tanúsága szerint a testképzavar os emberek “rossz” (LDL) koleszterinszintje 47 százalékkal gyakrabban magasabb, mint az egészséges tesképpel rendelkezőknek. A kóros érték a vérzsírok többi részére is vonatkozott.
    “Fontos az embereket ráébreszteni arra, hogy hamis testképet látnak, ha ez bizonyítható, mert ezzel súlyos szövődményeket lehet megelőzni” – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

 

Testképzavar – Az anorexiások agya szorongással válaszol az ételre