A tervezettnél elõbb kész lesz az új fõutca

Finiséhez érkezett a Belváros Új Fõutcája projekt. Rogán Antal, az V. kerület polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a megújult történelmi belvárost a tervezettnél korábban, már áprilisban átadják. Az egyik legjelentõsebb fõvárosi beruházáshoz számtalan innovatív technológiát használtak fel, egyik legnagyobb látványossága pedig az intelligens vízjáték lesz.

Rogán Antal emlékeztetett: a fõutca-projekt még 2006-ban kezdõdött a kerület és a fõváros együttmûködésével és az Európai Unió támogatásával. A cél az volt, hogy megújítsák a történelmi belvárost és kiszûrjék a városmagot középen átszelõ “autópályát, amin naponta 13 ezer autó haladt keresztül – fogalmazott a polgármester. A városvezetõ szerint az átalakítás nem volt szokványos. A 2,7 kilométeres szakasz egészén természetes kõbõl készült a burkolat, ami 36 ezer négyzetméteres területével Európa egyik legnagyobb közterületi felújítása. Hozzátette: a kivitelezõk okulva a korábbi hasonló projektek hibáiból 3 helyett 10 centiméter vastag, idõtálló köveket helyeztek le, amelyet idõlegesen fel is lehet szedni, sõt meg is lehet fordítani, ha eljár majd felette az idõ. Rogán Antal elmondta: a burkolat átszellõzik, vagyis nem kell tartani a házak alsó rétegeinek nedvesedésétõl sem.

A polgármester a fõutca dizájnjáról azt mondta: a történelmit és a modernt ötvözi, fiatalos, világos elemekkel és egységes stílusú utcabútorokkal. Az utcakövekben és a kandelláberekben is LED-es világítás van, ami környezetbarát és nagyobb fényereje van, mint más izzóknak. Az egyik leglátványosabb elem a Szabadság téri vízjáték lesz, ami gyakorlatilag egy vízfüggöny. Ehhez közeledve ajtó nyílik a vízfolyáson és át lehet menni a túloldalán lévõ parkba. Rogán Antal arról is beszámolt: további zsánerszobrok is helyet kapnak a belváros utcáin, hasonlóan a rollerezõ figurához, vagy a kutyával játszó lányhoz.

A városvezetõ elmondta: az új fõutca egészén széles körû wifi-lefedettség lesz, amirõl már megállapodtak a mobilcégekrõl.. A BKV pedig kisebb, modern buszokra cseréli a 15-ös vonatán közlekedõ járatait. A beruházás során egyébként 104 biciklitárolót, 116 padot, és 118 kandellábert helyeztek el, 73 fát ültettek el és mindössze 3-at vágtak ki.

Rogán Antal azt is mondta: a beruházás második üteme már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elõtt van, pozitív válasz esetén pedig még idén megkezdõdhet a projekt. Ez a Ferenciek tere és környékének rendezését tartalmazza. A mostani Y-aluljárót befednék és fölötte hatalmas felszíni teret alakítanának ki, a Március 15. téren pedig új közlekedési csomópont lenne.

A Belváros Új Fõutcája projekt 5,5 milliárd forintba került. A polgármester elmondta: az elsõ szakasz kisebb uniós támogatást kapott, mert a teraszok és parkolóhelyek is jövedelmet hoznak majd, ezen kívül pedig más beruházók, például egy épülõ spanyol tulajdonú szálloda is beszállt a költségekbe.