A természetes gyógymód (h)arca

Kisvárda – A hagyományos és a modern orvoslást ötvöző gyógyító szerint elsődleges a betegség megelőzése. Természetesen! Néhány híres termálvizes gyógyfürdőről szóló ismertető letölthető [.pdf – 162KB]

Az utcán, az iskolákban és a munkahelyeken rendre találkozhatunk rossz testtartású emberekkel, akik zöme szenved a fájdalomtól. A kisvárdai Felső-szabolcsi Kórház fül-orr-gége osztályán dr. Szatmáry György főorvos közel két évtizede foglalkozik manuálmedicinával.
A manuálterápia bizonyos ízületi betegségek gyógyítására alkalmas, a gyógymód az izomgörcsök megszüntetéséből, a letapadt (köznyelven szólva berozsdásodott) ízületek felszabadításából áll – magyarázta a doktor.

A lassan két évtizedes tapasztalatom – s a felmérések – szerint a fül-orr-gége szakrendeléseken megjelenő betegeknek több mint 10 százalékának ízületi betegségek okozzák panaszaikat: a fülzúgás, az arc- és a nyaki fájdalmak, a nyelési nehezítettségekkel jelentkezők esetében sokszor találunk nyaki gerincbetegséget.

A főorvos elmondta még: a mozgásszervi betegségek szervi panaszokat okozhatnak, egy kismedencei fájdalom, illetve hasfájás – maradva a szakmánál – halláscsökkenést és szédülést is okozhatnak. Ezen panaszok mögött aránylag könnyen orvosolható mozgásszervi, gerincpanaszok lehetnek. Sok olyan panaszt, amelyet szakmai betegségekkel nem magyarázhatunk gyakran okoznak mozgásszervi betegségek, különösen napjainkban, amikor jellemző mozgásszegény életmód.

Alapos szakvizsgálat
A manuálterápia a mozgásszervi betegségek gyógyításának az egyik lehetséges módja, s ezt alkalmazni csak tökéletesen kivizsgált beteg esetében lehet. Tehát csak azt követően lehet alkalmazni, ha egyértelműen bebizonyosodott, hogy e kezelési módra van szükség. De csak orvos végezheti! – mutatott rá dr. Szatmáry György.

– Vincze Péter –