A tenyésztéstől a késztermékig…

Akt.:
Semjén Zsolt (jobbra) dr. Mengyi Roland (balról) országgyűlési képviselő és Demeter Ervin megyei kormánymegbízott társaságában
Semjén Zsolt (jobbra) dr. Mengyi Roland (balról) országgyűlési képviselő és Demeter Ervin megyei kormánymegbízott társaságában - © Fotó: Kozma István
Megyaszó – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át a Harangod-Mag Kft. húsüzemét Megyaszón.

Elkészült egy 420 millió forintos beruházás eredményeként a Harangod-Mag cégcsoport húsüzeme Megyaszón. A korszerű létesítményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át csütörtökön.

„Ne csak alapanyagot!”

A növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, gyümölcstermesztéssel foglalkozó, mintegy kétszáz embert alkalmazó nyolc tagvállalatból álló Harangod-Mag a húsüzem beruházásához csaknem 100 millió forintot nyert uniós pályázaton. Az üzem éves vágókapacitása 10 ezer sertés, 600 szarvasmarha, és 600 tonna húskészítményt szállít majd a piacra.

A miniszterelnök-helyettes avatóbeszédében örömmel állapította meg, a beruházás azonosul a kormány azon célkitűzésével, amellyel arra ösztönzi a gazdákat, hogy minél több készterméket készítsenek, mert az jövedelmezőbb, mint az egyszerű alapanyag-előállítás. Mint mondta: „Gazdasági alaptétel, hogy akik a feldolgozással és késztermék előállításával foglalkoznak, azok fölözik le a hasznot”.

Semjén Zsolt megjegyezte, hogy a megyaszói cégcsoport immár a mezőgazdaság teljes vertikumában tevékenykedik, hiszen megtermeli az alapanyagot, és fel is dolgozza. A politikus a megyaszói üzem beruházásával kapcsolatban szólt a munkahelyteremtés fontosságáról is. Mint mondta: lényeges, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó társaságok állattenyésztéssel is foglalkozzanak, mert ez teszi lehetővé, hogy helyben minél többen jussanak munkához.

Munkahelyteremtés

Ezt emelte ki Demeter Ervin megyei kormánymegbízott is, aki elmondta, hogy a közmunka világából pont az ilyen vállalkozások segítenek hatékonyan áttenni az embereket a valódi munkaerőpiacra. Dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy a beruházás „úgy kell a térség számára, mint egy falat kenyér”, hiszen hozzájárul a megye gazdasága, ezen belül a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődéséhez, és – erősítette meg – munkahelyeket is teremt egy ebben szűkölködő területen.

ÉM-SZB