A telepítési kedvvel nincs gond

A „Szatmári Almanapok” lehetőséget teremtett a gyümölcstermesztőknek a bemutatkozásra.

Csenger hagyományos rendezvényének célja többek között az exportképes almatermékek minél szélesebb körű megismertetése, az ebben a profilban működő vállalkozások piacra jutásának elősegítése és a gazdasági kapcsolatok bővítése. A rendezvény nemzetközisége abban is megnyilvánult, hogy mint már évek óta mindig, ezúttal is jelen voltak Csenger testvérvárosai, Kovászna, Tasnád és Avasújváros.

Farkasné Kiss Krisztina, a Polgármesteri Hivatal referense elmondta: ebben az évben a rendezvénysorozat különlegességét az adta, hogy kulturális tartalommal töltötték meg a szakmai programot. A több ezer látogatót gasztronómiai különlegességek bemutatója, főzés és kóstolás, valamint könnyű- és komolyzenei előadások várták.

A zamat forrása

A kiállításon a vendégek színvonalas standokat és ötletes gyümölcskompozíciók láthattak.

Az itteniek állítják, Csenger az alma fővárosa, mivel a legzamatosabb alma a szatmári alma. Ezt szerintük többek között a Szamos közelsége, az éghajlat és a napsütéses órák száma biztosítja. A térségben jelentős az almatermesztés, melynek a gazdálkodók megőrizték a hagyományait – ismertette Juhos Ferenc, a város önkormányzatának köztisztviselője, aki az esemény szakmai programjának összeállítását koordinálta.

A termelőkben erős a telepítési és a megújítási kedv, az elamortizálódott gyümölcsösöket lassan kiváltják, a régi fajták helyett újakat használnak. Mindehhez állami támogatást is várnának a gazdák, hogy ez a folyamat teljes mértékben meg tudjon valósulni. Csenger városa a rendezvényen az itteni őstermelők számára egy standot biztosít minden évben, ahol bemutathatják az általuk termelt almákat. Idén több, mint negyven fajtát szemlélhettek meg ezen a látogatók.

– Nádasi Zoltán –