ERDON Helyi hírek

2008.02.24. 15:57

El kell ítélni a kommunizmust

<p>Bihar megye - Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő is felszólalt a nagyvárad-újvárosi református templomban a kommunizmus áldozatainak emléknapján.</p>

Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő a részben feltárt múltat idézte az általa felmutatott három könyvvel. Az egyiket egy litván európai parlamenti képviselőtől kapta. A könyvek kapcsán kijelentette: a kommunizmus rejtett formában tovább él, nap mint nap szembe kell vele nézni. Bár a rendszerváltást követően végre ki lehet mondani a kimondhatatlant, de ettől még nagy a hiányérzetünk, mert kiányzik a következő lépés: a jóvátétel, a kommunizmus elítélése. Eredményként könyvelte el a Tismanaru jelentést, amely alapján 2006 decemberében a parlament el is ítélte a kommunizmus bűntetteit.
Az ET is elítélte
Tőkés László emlékeztetett arra is, hogy az Európai Tanács közgyűlése elitélte a kommunizmust – amit örömmel lehet nyugtázni. De az Európai Parlament nem volt képes erre a döntő lépésre, állapította meg a püspök, aki európai parlamenti képviselőként így folytatta: Tovább kell küzdenünk az igazságért.
A múltat be kell vallani, ezért is tartja fontosnak Tőkés László ezt az emléknapot, hiszen az emlékezés rendkivül fontos, enélkül gyökértelenné válunk. „Az emlékezés célja: szembe nézni a történelemmel, hogy békévé oldja az emlékezés a múltat. A kommunizmust el kell itélni, ami a társadalom megtisztulása szempontjából is nagyon fontos.”
Végső célként jelölte meg Tőkés László azt, hogy az Európai Parlament is itélje el a kommunizmust, tűzzék ki a kommunizmus áldozatainak emléknapját. A püspök szerint az egyik esélyes nap, november 4-e, a magyarországi forradalom vérbefojtásának napja.
Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!