Helyi közélet

2012.01.11. 17:25

Inluenzahelyzet megyénkben: A középkorosztályt kedveli

Miskolc - Influenzajárvány előtt: még bőven van a megyénknek biztosított térítésmentes oltóanyagból.

Miskolc - Influenzajárvány előtt: még bőven van a megyénknek biztosított térítésmentes oltóanyagból.

Bár Európában már megjelent az influenzajárvány, hozzánk még nem jutott el. Megyénkben, az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az új esztendő első hetében a betegforgalom 73 százalékkal emelkedett, az influenzaszerű megbetegedések száma, ami az előző hetihez képest némi emelkedést mutat, de továbbra is alacsony: a 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján 85-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Halmozódásáról nem érkezett jelentés a Kistérségi Népegészségügyi Intézetekhez. Valamennyi influenzaszerű megbetegedés a 15 évesnél idősebbek körében fordult elő, azon belül azonban minden korcsoportban, kivált a 35-59 évesek között. A klinikai adatok alapján - szakszóval élve - az influenza-aktivitás még alacsony volt, 12 százezrelék (azaz százezer lakosból mindössze 12 betegedett meg).

A megyénkbe érkezett 85 000 adag térítésmentes influenza elleni oltóanyagból 2011. október 18. és 2011. december 09. között 51 834 adagot használtak fel, azaz az oltóanyag 60,9 százalékát. Vagyis bőven jut még belőle az arra jogosultak számára. A tavalyi influenzaszezon hasonló időszakához képest már így is csaknem 15 százalékkal többen részesültek az idén védőoltásban. Az oltottak több mint fele 65 éves vagy annál idősebb volt. A védőoltásban részesült krónikus betegek közül a legtöbben (18,2 százalék) szív-, érrendszeri betegségben szenvednek.

A 3 éven aluliak külön oltásához a megye 355 adag influenza elleni oltóanyagot kapott, melyből az említett időszakban 199 adag fogyott. Újabb adat február 13-a után áll majd megyei kormányhivatal Népegészségügyi szakigazgatási Szerve rendelkezésére.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában