A távozó izraeli nagykövet nem tud ellene indult rendőrségi vizsgálatról

A két hét múlva Budapestről távozó izraeli nagykövet ismét cáfolta a vele kapcsolatban az izraeli és a magyar sajtóban megjelent korrupciós vádakat szerdai sajtótájékoztatóján. David Admon közölte: nem tud arról, hogy rendőrségi vizsgálat indult volna ellene Izraelben, mint ahogy az több újságban is megjelent. Ő csak egy vizsgálatról tud, azt pedig saját maga kezdeményezte az izraeli külügyminisztériumban, hogy kiderüljön, ki vagy kik terjesztik róla, az általa alaptalannak nevezett állításokat.

Az izraeli nagykövet Magyarország belügyének tartja a Magyar Gárda megalakulását. David Admon újságírói kérdésre elmondta: aggodalommal figyelik a történéseket, de nem szólnak bele.

Izrael állam budapesti nagykövete szeptember 16-án tér vissza hazájába, utóda Aliza Bin-Nun lesz, akinek szintén vannak magyar gyökerei, és kicsit beszél magyarul is. A távozó diplomata szerint nem az állítólagos korrupciós ügye miatt kell mennie, hanem éppen most jár le hároméves megbízatása. David Admon kijelentette: politikai kinevezett volt, Ariel Sharon akkori kormányfő és Szilvan Shalom külügyminiszter jelölte ki erre a feladatra elsősorban a gazdasági kapcsolatok fellendítése érdekében. Mint mondta: egyebek mellett ezt kérte tőle Kiss Péter akkori kancelláriaminiszter is. Közlése szerint küldetését teljesítette, mert megháromszorozta a két ország kereskedelmi forgalmát és az izraeli cégek magyarországi befektetései elérik az 5 milliárd eurót. Magyarország a 10. helyen áll az izraeli befektetések tekintetében az Európai Unióban – közölte David Admon. Olyan országok előzik meg hazánkat, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország, akikkel már több év! tizedes múltra tekintenek vissza a kereskedelmi kapcsolatok – tette hozzá.

A nagykövet szerint az új izraeli kormány, és Cipi Livni külügyminiszter már tavaly elhatározta, hogy mindenhol leváltják a politikai kinevezetteket, így nem ő az egyedüli diplomata, akinek nem hosszabbították meg a mandátumát. Utóda pályázaton nyerte el a megbízatását 2006 novemberében – mondta David Admon.

Az izraeli és a magyar sajtóban több helyen is megjelent, hogy korrupciós ügyek gyanújába került a nagykövet. Egyebek mellett azt írták róla, hogy csúszópénzért cserébe elintézte több izraeli vállalkozónak is, hogy megnyerjenek pályázatokat. Az is megjelent róla, hogy fia az ő közreműködésével kapott jutalékot egy ingatlan eladása után. David Admon ismét határozottan cáfolta az állításokat, amelyeket rágalmaknak nevezett. Szerinte mindezeket haragosai terjesztik róla. A nagykövet arról sem tud, hogy az izraeli rendőrség vizsgálatot indított volna ellene, amint az több újságban is megjelent.