A távfűtési díjak csökkentésére számít a budapesti MSZP

A következő hónapokban átvilágítják a fővárosi közműcégeket, de az már az előzetes adatok alapjn is látszik, hogy vannak tartalékok a gazdálkodásban – jelentette ki az MSZP budapesti elnöke egy hétfői sajtóbeszélgetésen. Burány Sándor elmondta: az átvilágítás célja a cégek működési költségeinek csökkentése, de a távfűtésnél lehetőség nyílhat a díjak csökkentésére is. Május 31-ig a fővárosi cégek vezetőinek többségét lecserélik.

Hagyó Miklós, a városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettes vezetésével őszig befejeződik a főváros tulajdonában lévő közműcégek átvilágítása. Az már az eddigi adatok alapján is egyértelmű, hogy sok cég gazdálkodásában vannak tartalékok – közölte Burány Sándor. Hozzátette: szeretnék csökkenteni a cégek működési költségeit. Vannak olyan területek, ahol a cél a veszteség csökkentése, például a BKV esetében. Vannak azonban olyan cégek is, ahol lehetőség nyílhat a budapestiek által fizetendő díjak csökkentésére – itt példaként a távfűtést hozta fel a szocialista politikus. A megtakarítás, illetve a díjcsökkentés pontos mértékéről csak a részletes anyagok elkészülte után lehet tájékoztató adatokat mondani – tette hozzá.

A legtöbb fővárosi közműcég vezérigazgatójának megbízása május 31-ével lejár. A vállalatok élén indokolt a változtatás, a fővárosi MSZP és SZDSZ közös álláspontja alapján a vezetők nagyobb része kicserélődik – jelentette ki Steiner Pál. A fővárosi MSZP frakcióvezetője elmondta: az első nyolc cég ügyét szerdán tárgyalja a főváros Gazdasági Bizottsága és a tervek szerint döntést is hoz.

Az önkormányzat összesen 28, kisebb-nagyobb közműcég tulajdonosa, a következő hónapban várhatóan minden olyan cég sorra kerül, ahol május 31-ig tart a vezetés mandátuma. Steiner Pál szerint jóval kisebb lesz a személycserék aránya a kulturális cégek élén. A francióvezető hozzátette: kicserélődnek az igazgatósági és a felügyelő bizottsági tagok is. A cégek irányítása a városvezető MSZP-SZDSZ koalíció felelőssége, de a felügyelő bizottságokban az ellenzéki képviselők is helyet kapnak.