A tavaszi talajmunkákat mikor kezdhetjük el?

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Aki már ásna vagy rotálna a kertben, annak csak az időjárásra kell várnia.

Úgy tűnik, nemcsak „hivatalosan”, hanem az időjárás jóvoltából is beindulhat az idei kiskertszezon. Legalábbis bízhatunk benne, hogy rossz idő már nem nagyon lesz, ha mégis visszatérne a fagy, netán hó, akkor takarással is védekezhetünk ellene.

Ha már nem ragad

Olvasóink is kérdezték, és kedden délelőtt a napsütést meglátva a szerkesztőségben is felmerült a kérdés: el lehet-e kezdeni a talajmunkákat a kertben? Arra a kérdésre, hogy tél végén, vagyis az úgynevezett tavaszi ásásnak mikor van itt az ideje, adekvát válasz nem létezik. Illetve újra említhetjük, hogy próbálhatjuk magunkat a kertész naptárhoz tartani, de az időjárás gyakran gondolja másképp manapság…

A tavaszi talajmunka lényege, hogy azonnal elkezdhető, amint elmúlnak a fagyok, és a talaj megfelelő állagú hozzá. Az elmúlt hétvégén még túlságosan nedves volt, így ragadt, de ha a következő napokban sem érkezik jelentős csapadék, viszont marad a plusz fok, a napsütés és a szél, akkor jó eséllyel a közelgő hétvégén már „rá lehet menni a földre”, vagyis el lehet kezdeni a talajmunkát a vetés előkészítéséhez.

Aki ősszel szántotta, vagy ásta a kertjét, annak tavasszal kevesebb dolga akad vele. Egy huzamosabb ideje folyamatosan művelt kert esetén szántásra ilyenkor biztosan nem, de jó eséllyel komoly ásózásra sincs szükség. Némi rotálás, kapálás, átforgatás és gereblyézés után jöhet az ágyások kijelölése és a vetés előkészítése. A trágyát, mű­trágyát is inkább ősszel szoktuk beleforgatni az ásásba, ha valaki most szeretne tápanyag-utánpótlást a földnek, akkor csak óvatosan, állati trágya beforgatása ilyenkor már kevéssé javasolt.

Ha valaki első alkalommal ültet konyhakertet korábban nem művelt területre, akkor lehetőleg vízszintes, sík területet, vagy enyhén lejtős, déli, dél-keleti, illetve dél-nyugati területet válasszunk. A zöldségfélék többsége nap- és fényigényes növény, ezért az épületek és a terebélyes koronájú fák árnyékában nem fejlődnek jól. A területet – megművelés előtt – el kell egyengetni, hogy dimbes-dombos ne legyen, ahol az esővíz tócsákban gyűlik össze.

Szezon szerint

A termelésre így előkészített területen a termesztett növényeket fogyasztási idejük szerint az alábbi négy csoportba szervezhetjük.

Tavaszi szezon: spenót, sóska, hónapos retek, zöldhagyma, fokhagyma zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, fejes saláta. Mindegyikből a rövid tenyészidejű fajták közül válasszunk. Nyári szezon: paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, főzőtök, uborka, zöldbab, zeller, karalábé, cékla, mángold, vöröshagyma, metélőhagyma, brokkoli, ananászcseresznye, egynyári fűszernövények. Őszi szezon: főzőtök, karós bab, gumós kömény, brokkoli, kínai kel, őszi retek, póréhagyma, évelő fűszernövények. Téli szezon: bimbóskel, leveles (fodros) kel, póréhagyma, feketegyökér.

Helyet kaphatnak az évelő zöldségek: halványított és zöld spárga, rebarbara, articsóka, torma is.

Horváth Imre