A tavalyinál kedvezőbb a külkereskedelmi hiány

Az év első két hónapjában 78 milliárd forintot tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya, ami 25 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataiból. A magyar gazdaságra a megszorító intézkedések ellenére jó hatással van az európai fellendülés. Emiatt jó ütemben növekedhet a hazai kivitel, és továbbra is ez javítja a külkereskedelmi hiányt – állítja Németh Dávid, az ING elemzője.

A hazai külkereskedelmi mérleg hiánya 78 milliárd forint volt az év első két hónapjában, 25 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál A kivitel értéke 2593 milliárd forint, a behozatal 2670 milliárd forint volt január-februárban.

Februárban a külkereskedelmi mérleg hiánya 29 milliárd forintot tett ki, ami az egyenleg 35 milliárd forintos javulását jelenti 2006 azonos időszakához képest. A februári kivitel 80, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A most megjelent előzetes adatok jóval kedvezőbbek a tavalyi évhez képest. A magyar gazdaságra a megszorító intézkedések ellenére jó hatással van az európai fellendülés – állítja Németh Dávid, az ING elemzője. A külkereskedelmi hiányt a hazai kivitel javítja.