A TASZ szerint elfogadhatatlan a semmisségi törvény

Elfogadhatatlannak tartja a Társaság a Szabadságjogokért a Balsai István által benyújtott semmiségi törvényt. Az indítvány lényege, hogy megsemmisítenék azokat az ítéleteket, amelyek a 2006-os fővárosi zavargások kapcsán csak a rendőri vallomásokon alapultak.

A civil szervezet szerint a törvényjavaslat alkotmányellenes és aláásná az igazságszolgáltatásba vetett társadalmi bizalmat.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint alkotmányellenes Balsai István országgyűlési képviselő javaslata, amely a 2006-os tüntetések után a rendőri tanúvallomások alapján elítéltek rehabilitációját szeretné elérni.

A civil szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvényjavaslat azt sugallja: minden olyan esetben, amikor csak rendőri tanúvallomás igazolta a bűnösséget, a rendőr hamisan vádolt. Így tehát a javaslat nem visszaadná, hanem éppen aláásná az igazságszolgáltatás tisztaságába vetett társadalmi bizalmat. A javaslat véleményük szerint emellett durva beavatkozást jelent a bíróságok munkájába, a büntetőeljárás keretében lefolytatott bizonyítási eljárásba. A bizonyítékok értékelését kizárólag a bíró végezheti el, a törvényhozó a tényállás és a bűnösség, illetve ártatlanság megállapításába nem szólhat bele.

A TASZ közleménye kiemeli azt is, hogy a 2006-os zavargások után számos alkalommal emelték fel szavukat a rendőri visszaélésekkel szemben. Ügyvédeik tíz olyan embert is képviseltek, akik ellen szabálysértési eljárás indult és közülük végül senki ellen sem emeltek vádat. A szervezetnek tehát közvetlen tapasztalata az, hogy ahol csak rendőri jelentések és a rendőr tanúk általánosságokat tartalmazó vallomásai bizonyították volna a bűnösséget, az ügyész azt nem tartotta elegendőnek.

A civil szervezet úgy véli, hogy a jogállamot súlyosan veszélyezteti, ha az országgyűlési képviselők politikai okokból felülírják a független igazságszolgáltatást által hozott ítéleteket.

Korábban levélben fordult a köztársasági elnökhöz a Független Rendőr Szakszervezet, hogy a hétfőn elfogadott semmisségi törvényt aláírás előtt küldje vissza megfontolásra a Tisztelt Háznak, vagy kezdeményezze a jogszabály előzetes Alkotmánybírósági kontrollját.

A Helsinki Bizottság szerint pedig súlyosan sérti a hatalommegosztás alkotmányos elvét és a jogállami büntetőeljárás szabályait a törvényjavaslat. Szerintük a megfelelő megoldás az amnesztia alkalmazása lenne.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek