A TASZ beperelte Gyurcsány Ferencet

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beperelte Gyurcsány Ferencet, mert a miniszterelnök megtagadta, hogy a gyülekezési törvény módosítását vizsgáló jogász professzorok álláspontját a civil szervezet rendelkezésére bocsássa. A bíróságnak arról kell döntenie, hogy ez a megtagadó válasz jogszerű volt -e.

2006. okróber 30-án Gyurcsány Ferenc felkérő levelet írt három ismert jogi szaktekintélynek, Ádám Antalnak, Bán Tamásnak és Tölgyessy Péternek, hogy véleményezzék a gyülekezési törvény módosításával kapcsolatos elképzeléseket. A három professzor álláspontját szerette volna megismerni a TASZ, de azzal az indokkal, hogy ez “belső döntéselőkészítő anyag” kérést visszautasították.

A hétfői bírósági tárgyaláson a TASZ jogi képviselője Schiffer András többek között azzal is érvelt, hogy szerinte a miniszerelnök által felkért jogászok közfeladatot láttak el és így a feladatkörükkel összefüggő adatok közérdekből nyilvánosak.

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője Kiss Daisy viszont azt hangsúlyozta, hogy a professzorok hivatalosan nem is alakítottak bizottságot, erről kormányhatározat sem született, mindössze szakmai beszélgetéseket folytattak az Igazságyügyi és Rendészeti Minisztérium munkatársaival. Ez pedig ebben a formájában nem tartozik a nyilvánosságra.

Pataki Árpád bíró a tárgyalás végén úgy határozott, Gyurcsány Ferenc személyes megidézésére nincs szükség, a TASZ-nak ezt a kérését a bíróság “egyelőre nem teljesíti”.
Tanuként idézik viszont Tölgyessy Pétert. A polgári per április 24-én folytatódik.