A tarlóégetés szabadsága a múlté

Miskolc – Tévhiedelemben van, aki szerint szabad a tarló-, növénytermesztési hulladék- vagy gaz égetés – az tiltott és büntetendő tüzeskedésnek számít a kormányrendelet szerint.

Az idén már több mint ezer tarló és bozóttűzhöz, vonultak a tűzoltók megyénkben – tájékoztatott Kohánka István ezredes a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezető-helyettese. Általában újságírói kérdésre azt szokták mondani, hogy kár nem keletkezett ezen tüzek kapcsán. A tűzoltóságoknak azonban kemény pénzbe kerül minden vonulás és oltás.

Lapunk most egyrészt arról faggatta a szakembert, hogy valójában mennyibe is kerül a kár nélküli oltás, másrészt azt akartuk megtudni: egyáltalán elégethető-e a gaz, a levágott szőlővessző, elfüstölhető-e a tarló a mezőgazdasági területen. A válaszadásba bevontuk a környezetvédelem illetékesét is.

Öszhangba hozandó szabályok

Kohánka István rámutatott, hogy bár létezik egy országos tűzvédelmi szabályzat 1996-ból, azóta újabb jogszabályok, magasabb rendű szabályozás lépett életbe. A problémát bonyolítja, hogy zárt kertekre, és településekre vonatkozóan az önkormányzatnak kell rendeletet alkotni. Az bizonyos, hogy észvesztően megnőtt a szárazfű tüzek.

A tűzoltók a bejelentést és segélykérést követően érnek a megadott helyszínre, amikor ott már senki nincs. Nem tudni, ki okozta a tüzet. Ezért szabálysértési eljárásra csak ritkán kerül sor. Most a szervezeten belül azt vizsgálják, hogy miként lehet a különféle jogszabályokat összhangba hozni és alkalmazni. Ami bizonyos – szögezte le -, hogy egy hat fős rajjal kivonuló fecskendősautó költsége húszezer forint óránként, amihez még a kilométerenkénti 115 forintot, és a felhasznált oltóanyag árát is hozzá kell számolni. Ezt most a tűzoltóságok fenntartói állják. Nem volt még példa rá, hogy a tűz okozója megfizette volna a beavatkozás költségét.

Európai kompatibilis szabályozás

Uramné Lantai Katalin, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztasági és zajvédelmi osztály vezetője szerint a hat évvel ezelőtt keltezett, EU normás “Levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló kormányrendelete” egyértelműen megtiltja a lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetését, kivéve ha jogszabály másként nem rendelkezik.

Nincs azonban tudomásuk ilyen “kivéve” szabályról. Tilos a vasút, a töltés és árokbevágás menté lévő gaz égetése is. Káros légszennyezést okoz, aki ennek ellenére éget. A felszálló széndioxid pedig az üvegházhatás felgyorsítása miatt sem jó.

A levegővédelmi szabályok megszegőivel szemben cég esetén félmillió, magén személynél háromszázezer forint bírság szabható ki. Tavaly két termelőszövetkezetet is pénzbüntetéssel sújtottak tarlóégetés miatt. A magánszemélyekkel szemben a jegyzőnek kell eljárni.

Nem kétséges, hogy hatalmas füstfelhők, és tűzoltók vonulás bizonyítja a nagyszámú káros légszennyezés okozást, azonban szankcionálásra szinte nem kerül sor. Az emberek úgy tesznek, mintha bocsánatos bűn lenne a gaz és tarlóégetés. Pedig ezzel hosszútávon teszi tönkre jövőjét szabályokra fittyet hányó, és az is aki nem tesz ellene.