A tarcaliak maguknak sütötték meg az ünnepi kenyereket a borfaluban

Akt.:
Bekerül a kenyértészta a kemencébe
Bekerül a kenyértészta a kemencébe
Tarcal – Nem hagyták magára az elkezdett hagyományt a hegyaljai településen.

A „Mézédes források földjén” előrehozták egy nappal az államalapítás ünnepét. Tarcal ezzel a három szóval határozza meg önmagát, ami egyrészt jól hangzik, másrészt pedig: ma már marketing nélkül senki sem számíthat sikerre egy olyan világban, ahol minden pillanatban új információk tömkelegével bombáznak.

Ősz a nyárban

Augusztus 19. nem ígér sok jót. Pár nappal korábban még a kánikulában olvadoztunk, most többen gondolják úgy, a kenyérsütésre elővesznek egy kabátot is. Esni nem esik, a felhők Szerencsről Sárospatakra vonulnak, Tarcalt kikerülik, de a szél és a hőmérséklet október elejét idézi a Hatputtonyos Borfaluban (Tarcalon ilyen is van) a kemencés háznál is, ahol sül a falu két kenyere.

– Hagyomány ez, még ha nem is olyan régi – mondja Drozda Aranka, a tarcali közművelődés fáradhatatlan motorja, az a program nincs is, amelynek szervezésében, lebonyolításában nem vesz részt. A hagyomány pedig az, kenyeret sütnek az ünnepre, azt áldják meg az egyházak képviselői és azt osztják szét a település lakói között. Lehetőség ez bárki számára, itt vethetné be a kemencébe saját kenyértésztáját, de általában az szokott történni, inkább az ünnepre viszik a saját kenyeret, ott áldatják meg.

Aki van már abban a korban, hogy látta saját nagymamáját dagasztani a teknő fölé hajolva, amikor a szorgos asszonyöklök gyengéden gyömöszkölték a tésztát, helyet készítve a kovásznak, a szorosan kötött kendő alatt alkarral itatták fel a homloki verítéket, lisztszemek ragadtak a ráncokba, annak óhatatlanul felrémlik a házi kenyér íze – amelyet sehogy sem sikerült soha egyforma vastag szeletekre vágni –, a nagyi rákent baracklekvárjának rostjai néha befészkelték magukat a fogak hézagaiba.

Itt is van teknő, de inkább csak dísznek a kemence mögött. A dagasztás géppel történik a konyhán, itt csak arra várunk, melegedjen fel a rakott kemence. A benti helyiségben az elektromos tűzhely mellett kel a tészta, közepén kis mélyedés, ez jelzi a kezdő állapotot, ehhez mérik a kovász munkájának mértékét. Gergely Tamást, a falu szakácsát kérték fel kenyérdagasztónak. Közvetlen fiatalember, nem szereti, de tűri a fényképezést. Első kenyere, bár dolgozott pizzériában, így akadt dolga nem kevés tésztával, de ez az első ilyen felkérése.

Bekerül a kenyér

– Legfeljebb jövőre nem engem keresnek meg a kenyérsütéssel – mondja. Enyhe célzás ez arra, nem mindig sikerül úgy a tarcali kenyér, ahogy azt szeretnék, a tavalyi legalábbis nem emelkedett olyan nagyra, mint ahogy szerették volna.

Pedig az ünnepi kenyérsütés mellett a pékségnek sokkal nagyobb hagyományai vannak Tarcalon. A híres tarcali pékség sokakat etetett a faluban és a környékén. A fiak azonban nem vitték tovább a vállalkozást, nem könnyű éjszaka dolgozni, hajnalban sütni, reggel árulni, délelőtt aludni, amikor az ablak előtt nyüzsög a falu. A műhely ma már érintetlen, a berendezések, a szerszámok talán arra várnak, újra használatba veszi őket valaki.

– Jó lenne, ha meg tudnánk nyitni legalább múzeumnak, újabb látványossága lehetne a falunak – mondja Drozda Aranka. – A volt pék felesége azt mondja, amíg ő él, nem járul hozzá. Az udvar végében van a műhely, nem szereti mindenki, ha idegenek járkálnak a portáján.

Gergely Tamás közben nekilát a kemence kitakarításának, mert a hőfok már megfelelő. Nehezen hihető, először süt kenyeret, olyan gyakorlottan mozog a kemence körül. Bekerül mind a két tésztahalom a lapáton, az egykori meseolvasónak óhatatlanul a Jancsi és Juliska vasorrú bábája jut eszébe, akár ő is kucoroghatna a lapáton, bár igen pici banyának kellene lenni, alacsony a nyílás ahhoz.

Másfél óra várakozás után kiderül, jóra bízták az idei tarcali kenyér sorsát, szalaggal átkötött, ropogós, barnára sült kenyerek várták délután a borfaluban a papi áldást.

Bánhegyi Gábor


A Hatputtonyos Borfalu

Az egész évben nyitva tartó Hatputtonyos Borfalu Magyarország első borfaluja. A borfalu azért kapta a hatputtonyos jelzőt, mert hat különböző épületből áll. A Tarcal Galériában, ami a borfalu egyik épülete, időszakos kulturális kiállítások és rendezvények várják az ide látogatókat. Az impozáns Borok Háza egy többfunkciós rendezvényhelyszín konferencia­teremmel, különteremmel és tárgyalókkal. Itt kapott helyet a mintegy 80 ember befogadására képes Borlovagterem és Látványpince, borvacsorák ideális helyszíneként. A Szervezetek Háza helyiségeiben különböző irodák kerültek kialakításra. A Pihenőpark szomszédságában a Kemence Ház a szabadtéri rendezvények vendéglátó háza, külső boglyakemencével, szalonnasütési és egyéb különleges lehetőségekkel. A Tarcal Múzeum a helytörténeti kiállítás otthona, melyben nagyrészt Tarcal gazdaságát és népi életét mutatják be.