A tárcák holnap hozzák nyilvánosságra átadás-átvételi dokumentumaikat

A minisztériumok és háttérintézményeik csütörtökön teszik fel honlapjukra a kormányzati átadás-átvétellel kapcsolatos dokumentációjukat – mondta szerdán a kormányfő kabinetfőnöke.

Hegedűs Dóra hozzátette: az iratok az április 30-ig rendelkezésre álló adatok alapján készültek. Nem szerepelnek a nyilvánosságra hozandó dokumentumok között minősített adatok és a nemzetbiztonsági szolgálatok jegyzékei sem.


A Miniszterelnöki Kabinet kérésére a tárcák és háttérintézményeik hétfőre készítették el átadás-átvételi dokumentumaikat. Az iratokat kiegészítették a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor által levélben kért információkkal. A tárcák a jelentésekhez az elmúlt év végén elkészített vagyon- és eszközleltárt csatolták. Ebből nem lesz frissebb, mivel egy átfogó leltár elkészítéséhez 2 hónapra van szükség.

A miniszterelnök kabinetfőnöke nem számít arra, hogy a kormányzati átadás-átvételről szóló törvényjavaslat tartalmilag új információkat is kér majd a tárcáktól. Hegedűs Dóra azonban hangsúlyozta: még nem ismerik a törvényjavaslat szövegét. A kabinetfőnök emlékeztetett, hogy az eljárás ügyében egyeztetéseket kezdeményeztek a Fidesszel, ám Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője elutasította ezt.

A tárcák vezetői – főosztályvezetői szintig – aláírták az átadás-átvételi dokumentációk úgynevezett teljességi nyilatkozatát, amelyben felelősséget vállaltak az adatok és információk valódiságáért. A dokumentáció tartalmazza a kockázati tényezőket is. Magyarország jövő évi EU-elnökségéről külön átadás-átvételi dokumentációt készített a kormányzat – tette hozzá a miniszterelnök kabinetfőnöke.