A szüretet ünneplik Tokajban

A szüretet ünneplik Tokajban
Tokaj – Október első hétvégéjén rendezik a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat.

A hagyományos programot az 1930-as évek óta tartják meg a Hegyalján, idén is több ezer vendégre számítanak a három napos fesztivál alatt.
A színes kavalkád fő helyszíne Tokaj főtere lesz, október ötödike és hetedike között kulturális programokkal, a város sétálóutcáján pedig tizenhat borászat termékeivel várják a látogatókat. A rendezvényen fellép Flour Tomi, Szűcs Judith, az Apollo 23, a Tárkány Művek és a Bikini együttes, de számos hagyományőrző ének és tánccsoport mutatja meg tudását. Pénteken a Paulay Ede Színházban a Honfoglalás című rockoperát mutatják be, vasárnap pedig a több mint háromszáz éve lerombolt tokaji Rákóczi vár régészeti feltárásaiba nyerhetnek betekintést az érdeklődők.
A sétálóutcában kiállító borászatok mellett a városban működő pincészetek is várják a vendégeket, a Tokaji Borászok Asztaltársasága külön bemutatókkal készül a három napra.

Testvérvárosi ünnepség

A Szüreti Napok ideje alatt tartják a Haraszthy200 Fesztivált is, ahol borkonferenciával, komolyzenei és jazzkoncerttel, valamint egy nemzetközi gyermekrajz kiállítással ünneplik Tokaj és Sonoma (Egyesült Államok) testvérvárossá válását. A rendezvény előtti napokban a város egy Nemzetközi Egyéni Sakkversenynek ad otthont, a helyi gimnázium pedig megalakulásának hatvanadik évfordulójára emlékezik.

Készül a bor

A tokaji rendezvénnyel hagyományosan a szüretet ünneplik a Hegyalján. A borvidék huszonhét településének képviselői ilyenkor adják össze a Polgármesterek Borának alapanyagát is, amiből a tavaszi Borfesztiválra készül el az összefogást jelképező, kereskedelmi forgalomba nem kerülő bor.

-EJ-