Friss hírek

2010.06.10. 09:07

Sztrájkoló munkásokat vertek rendőrök Kínában

<p>Tucatnyi sztrájkoló kínai munkás sebesült meg egy gumigyárban, amikor összecsaptak a gyárhoz kiérkezett rendőrökkel - jelentette szerdán a kínai média. Közben a Honda japán autógyártó bejelentette, hogy még mindig áll a munka két alkatrészkészítő gyárában Kínában, a dolgozók munkabeszüntetése miatt. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a "világ műhelyének" számító Kína a növekvő bérek, és juttatások miatt elveszítheti legfőbb csáberejét, az olcsó munkaerőt.</p>

A China Daily című kínai állami lap beszámolója szerint nagyjából kétezer munkás kezdett el sztrájkolni hétfőn a Kína keleti részén található Csiangszu tartomány egyik gumigyárában. A munkabeszüntetés akkor vált erőszakossá, amikor a kiérkezett rendőrök megpróbálták megakadályozni, hogy a dolgozók az utcára vonuljanak. A lap információ szerint a Sanghaj közelében található KOK gépgyár dolgozói közül ötvenen sérültek meg, öten súlyosan.

A South China Morning Post című hongkongi lap információi szerint harminc embert tartóztattak le. Egy munkásnő azt mondta a Postnak, hogy a rendőrök válogatás nélkül verték az embereket, a nőket is. A dolgozók béremelést, balesetbiztosítást, a munkakörülmények javítását, valamint veszélyességi pótlékot követelnek. Ezen kívül azt is el szeretnék érni, hogy a szombati műszak szabadon választható, és ne kötelező legyen.

Közben a Honda japán autógyártó szóvivője bejelentette, hogy a kínai állami média korábbi jelentésével szemben szerdán is állt a munka két kínai szerelőüzemében. A munkások képviselői még tárgyalnak a követelt béremelésekről a cégvezetőkkel.

Az AFP francia hírügynökség által megszólaltatott szakértők arra figyelmeztettek, hogy az egyre többet követelő munkások miatt "a világ műhelyének" számító Kína elveszítheti legnagyobb előnyét, az olcsó munkaerő kínálta lehetőséget. A fiatal generáció ugyanis már nem vállalja olyan könnyen az alacsony béréért végzett nehéz, hosszú munkaórákat, mint szüleik.

Az AFP ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy a Foxconn nevű elektronikai cég anyavállalatának piaci értéke két nap alatt több mint hárommilliárd dollárral csökkent, miután a cég majdnem hetven százalékos béremelést adott munkásainak, egy nagy figyelmet kapott öngyilkossági hullámot követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!