A szülőotthon bezárása ellen tüntettek

Budapest – Több százan tiltakoztak szerda délután az újpesti Szülőotthon előtt az intézmény tervezett bezárása ellen.

Az otthon a Károlyi Sándor Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályaként működik 45 ággyal és csaknem 80 dolgozóval. A szaktárca április 1-től megszünteti, illetve az Állami Egészségügyi Központba akarja olvasztani a szülőotthont, a dolgozókat pedig elbocsátanák – mondta el a Független Hírügynökségnek Hintalan Albert osztályvezető főorvos. A tüntetésen megjelent Derce Tamás, Újpest polgármestere is, aki úgy tudja, az otthon helyén plasztikai sebészet nyílna.

A szaktárca abba az Állami Egészségügyi Központba küldené a betegeket, amely a Szabolcs utcai kórházként ismert Országos Gyógyintézeti Központ, illetve a MÁV, a BM és a Honvéd Kórház összevonásából jönne létre, ez azonban még el sem készült – hangzott el a demonstráción.

Januárban még úgy volt, hogy az otthon 30 ággyal, de tovább működhet valahol máshol. Egy önkormányzati pályázaton el is nyertek 60 millió forintot a költözködésre. Azóta sem tudják, ki és miért döntött a megszüntetésről, amiről csak múlt szombaton szereztek tudomást az érintettek. Az otthon csaknem 80 dolgozója közül sokan évtizedek óta ebben az intézményben gyógyítanak, őket jóval korábban értesíteni kellett volna – mondta a polgármester. Derce Tamás szerint a Szülőotthonnal egyidőben a közeli Jókai utcában lévő gyermek szakrendelőt is bezárják, amely rengeteg település, köztük Erdőkertes, Fót, Dunakeszi, Szada és Csanád gyermekeit látta el.

Az Újpesti Szülőotthon jogelődjét 1917-ben alapították. A jelenlegi intézmény 1928 óta működik, a beruházás költségeinek felét a lakosság, másik felét az akkori önkormányzat állta, hitelből. A Szülőotthon évente csaknem 20 ezer járó- és fekvőbeteget lát el, átlagosan 70 százalékos kihasználtság mellett, és csaknem 220 ezer lakos tartozik ide. Többek között ingyenes gyógytorna, baba-mama torna, a papás szülésre felkészítő tanfolyam és menopauza szakrendelés várja a betegeket; sok helybéli család nőtagjai generációk óta itt szülik meg gyermekeiket.