A szülők választanak

Az egyik iskola a külvárosban fekszik, csendes utcában, zöldülő lombú fák között. Az épület barátságos, falán két fülke, az egyikben szoborlány, a másikban szoborfiú olvassa kőkönyvét.

Kavaleczné Hegyi Erika jegyzete

 

Boltíves bejárat fogadja az érkező diákot. Talán minden szülő ilyen iskolát álmodik gyermeke számára. De mégsem. Ebből az intézményből egyre fogynak a gyerekek. Ma már fele annyian járnak ide, mint amennyi férőhely van. Sokan keresték a miértre a választ: a szülők a belvárosban dolgoznak, és odaviszik a csemetéket. Évekkel ezelőtt megváltozott a városrész társadalmi szerkezete. Már régen azt hallani, az önkormányzat bezárja az iskolát, a szülők pedig olyan intézményt kerestek, melyet ez a veszély nem fenyeget.

A másik iskola a panellakótelep kellős közepén áll, lapos tetejű, modern épület, a ’80-as évek elejéről. Kinézetre olyan, mint tucatnyi társa a nagyváros többi, ugyanolyan lakótelepén. Ide mégis rengetegen jelentkeztek, az igazgató nem győzte aláírni az elutasító leveleket. Vonzó a két tannyelvű? A külvárosi iskolában is van ilyen képzés. A szülők azonban biztosra mennek. Oda, ahol nincs semmi bonyodalom, oda, ahová mások is szívesen viszik gyermekeiket, oda, ahol két év múlva nem kerül lakat az iskola kapujára.

Kavaleczné Hegyi Erika
hirdetés
hirdet�s