A szülők választanak

Az egyik iskola a külvárosban fekszik, csendes utcában, zöldülő lombú fák között. Az épület barátságos, falán két fülke, az egyikben szoborlány, a másikban szoborfiú olvassa kőkönyvét.

Kavaleczné Hegyi Erika jegyzete

 

Boltíves bejárat fogadja az érkező diákot. Talán minden szülő ilyen iskolát álmodik gyermeke számára. De mégsem. Ebből az intézményből egyre fogynak a gyerekek. Ma már fele annyian járnak ide, mint amennyi férőhely van. Sokan keresték a miértre a választ: a szülők a belvárosban dolgoznak, és odaviszik a csemetéket. Évekkel ezelőtt megváltozott a városrész társadalmi szerkezete. Már régen azt hallani, az önkormányzat bezárja az iskolát, a szülők pedig olyan intézményt kerestek, melyet ez a veszély nem fenyeget.

A másik iskola a panellakótelep kellős közepén áll, lapos tetejű, modern épület, a ’80-as évek elejéről. Kinézetre olyan, mint tucatnyi társa a nagyváros többi, ugyanolyan lakótelepén. Ide mégis rengetegen jelentkeztek, az igazgató nem győzte aláírni az elutasító leveleket. Vonzó a két tannyelvű? A külvárosi iskolában is van ilyen képzés. A szülők azonban biztosra mennek. Oda, ahol nincs semmi bonyodalom, oda, ahová mások is szívesen viszik gyermekeiket, oda, ahol két év múlva nem kerül lakat az iskola kapujára.

Kavaleczné Hegyi Erika