A szülők nem is sejtik, hogy miket nézegetnek a gyermekeik a neten

A gyermekeket vezetik rá, hogy mire is kell vigyázni az internet használata közben
A gyermekeket vezetik rá, hogy mire is kell vigyázni az internet használata közben - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Az internet veszélyei is téma volt a népszerű Nyitott bíróság programon.

Nagy sikernek örvend az Országos Bírósági Hivatal által 2012. év őszén az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében meghirdetett Nyitott bíróság elnevezésű előadás-sorozat a miskolci iskolákban.

Dr. Gyurán Ildikótól, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy a program célja, hogy a fiatalok minél több ismeretet szerezzenek a bíróságról, az igazságszolgáltatás működéséről, a bírák munkájáról, az ítélkezésről, és ezáltal egy más szemszögből is megismerkedhessenek az ítélkezéssel. A fiatalok ellátogathatnak a bíróságra, és tárgyalást is hallgathatnak.

Interaktív előadások

„Tavaly és idén is az Internet veszélyei című előadás volt a legnépszerűbb téma, mely során a legtöbb középiskolában és általános iskolában is bírák tartottak interaktív előadást a fiataloknak” – magyarázta a szóvivő.

„Mivel a gyerekek naponta több órát töltenek az interneten, így az előadás a legnagyobb hangsúlyt az adataik és személyük védelmére helyezi. A legnagyobb kockázatot ugyanis az jelenti, hogy túl sok személyes információt töltenek fel magukról, közzéteszik saját maguk és mások személyes adatait is. 10-12 évesen már rendelnek az internetről, és rendszeresen hoznak nyilvánosságra magukról fotókat. A diákok sokszor akár illegális tartalmakat is letöltenek. Úgy gondolják, hogy a tevékenységük anonim marad az interneten, és elmondásuk szerint a szülők nem is sejtik, hogy miket nézegetnek a neten. Ilyen korban még nem érzik az online világ veszélyeit, nincsenek tisztában annak következményeivel, ezért a bírósági program ezekre a veszélyekre igyekszik felhívni a figyelmet.”

Ötezer diák

Az előadás-sorozatban csak a tavalyi évben több mint 30 előadó, bíró, bírósági titkár, és több mint 5000 diák vett részt megyénkben.

ÉM-SZB